Felavatták az Országos Könyvtár épületét

2011.12.15. | Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Felavatták az Országos Könyvtár épületét

fotó: ziuaveche.ro

Kelemen Hunor, kulturális és örökségvédelmi miniszter Emil Boc kormányfővel közösen avatta fel ma, december 15-én, Bukarestben az Országos Könyvtár új épületét.

„Az Országos Könyvtár új épülete a XXI. század minden elvárásának megfelelő, modern létesítmény” – jelentette ki Kelemen Hunor az avatóünnepségen, hozzátéve, végre az Országos Könyvtár minden könyvállománya egy helyre kerül. Eddig ugyanis megfelelő épület hiányában a könyvtári állományok több mint 10, különböző épületbe voltak szétszórva.

A ma felavatott épület nem csupán könyvtárként működik majd, hanem többfunkciós, kulturális találkozóhely lesz. Helyet kapnak itt tárlatok, állandó kiállítások, előadások, konferenciák, de működik majd irodalmi kávéház és filmklub is az új épületben.

Emil Boc kormányfő az elmúlt 20 év legfontosabb kulturális befektetésének nevezte az Országos Könyvtár épületének elkészülését, ugyanakkor támogatásáról biztosította Kelemen Hunor kulturális minisztert, ami a tárca további terveit illeti.

Az Országos Könyvtár épülete egy 112.000 négyzetméteres telket foglal el Bukarest belvárosában, az épület maga 78.600 négyzetméter hasznos felületet jelent. A munkálatok 2009-ben kezdődtek el, és a szerződésben előírt határidőre, 2011. november 30-ra be is fejeződtek. A befektetés értéke meghaladja a 105 millió eurót.