Évente egy plusz fizetést, havonta akár 100 lejnyi megtakarítást is jelenthet a családoknak az RMDSZ közköltségre és a közművek havi költségcsökkentésére vonatkozó javaslata (AUDIÓ)

2016.05.09. | család
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Évente egy plusz fizetést, havonta akár 100 lejnyi megtakarítást is jelenthet a családoknak az RMDSZ közköltségre és a közművek havi költségcsökkentésére vonatkozó javaslata (AUDIÓ)

„Az RMDSZ közköltségre és a közművek havi költségcsökkentésére vonatkozó javaslata arra alapoz, hogy a szolgáltatók ne növelhessék önhatalmúan a villanyáram, a gáz és a vezetékes ivóvíz árát. Javaslatunk elfogadása egyértelműen kedvezne a családoknak, hiszen azt jelentené, hogy például egy nagyobb létszámú család fogyasztási költsége akár 100 lejjel is kevesebb lehet, évente egy plusz fizetés maradhat a magyar családoknál” – ismertette Szabó Ödön parlamenti képviselő a Szövetség önkormányzati prioritásait tartalmazó keretprogram költségcsökkentésre vonatkozó fejezetét.

Szerinte a családok problémái közül talán az egyik legfontosabb az, hogy a szülők, jövedelmüktől függően, a családi kassza 30-60 százalékát a közköltségre és a közművek havi költségeire fizetik be. Ez óriási megterhelést jelent a családi költségvetésnek, hiszen ennyivel kevesebbet fordíthatnak gyermekeikre, a családi vakációra, a különböző háztartási cikkekre vagy más fontos kiadásokra.

„Az államot minden sokkal jobban érdekli, mint a nagycsaládok sorsa, hétköznapi küzdelme. Nincsenek válaszai arra, miként tehetné könnyebbé, tehermentesebbé azoknak az életét, akik egy közösség jövőjéről gondoskodnak, azaz kettőnél több gyermeket vállalnak” – fogalmazott Szabó Ödön, majd emlékeztetett, az is nagy lépésnek számít, hogy tavaly decemberben Románia kormánya életbe ültette az RMDSZ 2015-ben, a kolozsvári kongresszuson elfogadott kezdeményezését, miszerint a közüzemi szolgáltatásokból, a vízre vonatkozórezsi általános forgalmi adóját kilenc százalékra csökkentette. „A célunk, hogy a többi javaslatunkat is elfogadtassuk”− mondta.

Az Szövetség fontosnak tekinti és támogatja az olyan közpolitikák kidolgozását, amelyek gyakorlatba ültetésével az önkormányzatok valódi támaszai lehetnek a családoknak: kiadásaik csökkenhetnek, és több támogatásban részesülnek – áll a keretprogramban.

Az RMDSZ keretprogramja a költségcsökkentés mellett a fiatalok, az örökségvédelem, az oktatás, a családok, a vidékfejlesztés, a romaügy és az önkormányzatiság témájában összegzi az RMDSZ önkormányzati prioritásait.

A dokumentum a ITT.

Hanganyag:
Szabó Ödön nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.