Európai jelentés készül az önkormányzati nyelvhasználatról

2018.05.31. | Kongresszus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Európai jelentés készül az önkormányzati nyelvhasználatról

Fotó: Gönczy Tamás

A helyi és regionális önkormányzatok nyelvhasználatáról készül jelentés, amely várhatóan másfél éven belül kap végleges formát. Ma is bebizonyosodott, hogy mennyire fontos az aktív jelenlét azokban az európai testületekben, amelyek segíteni tudják az erdélyi magyarok ügyét – ismertette Grüman Róbert az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa és Kovászna Megye Tanácsa által szervezett kétnapos rendezvény hozadékát a kiértékelő sajtótájékoztatóján. Mint ismeretes, szerdán és csütörtökön az Európa Tanács 47 tagállamának helyi és regionális önkormányzati képviselői üléseztek Bálványosfürdőn.

Az elkövetkező időszakban rendelkezésre állunk bármilyen információval, ami a nyelvhasználatot illeti. Mi, másoktól eltérően, nem akarunk semmit letagadni, elferdíteni, meg szeretnénk mutatni a valóságot úgy, ahogy van. Felajánljuk a segítséget, hogy minél korrektebb legyen ez a jelentés. Hiszünk az Önök munkájában, akkor is, ha tudjuk, hogy ezek hosszú folyamatok, hiszünk abban, hogy hosszú távon akár Romániában, de más országban is nemcsak szabályt lehet hozni, hanem el lehet érni, hogy a többség toleráns legyen a kisebbséggel is” – fordult a kongresszus képviselőihez Tamás Sándor. Kovászna Megye Tanácsának elnöke a rendezvény résztvevőitől kért bocsánatot a Dan Tănasă-nak és Cătălin Ivannak köszönhető incidensért, amelyből már rendőrségi ügy is lett. Az említettek azért tettek feljelentést a rendőrségre, mert szerintük az általuk hozott szóróanyagot a szervezők eltüntették. „Ez nyilván nem igaz, hiszen több résztvevőnél is láttuk az anyagot és most is ott van a regisztrációs standon. Dan Tănasă közismert bajkeverő, több mint tíz éve jelentget a nyelvhasználatért, a nemzeti szimbólumok használatáért, ő jelentett fel a háromnyelvű fejléces papírért is” – mondta el a tanácselnök. 

Gudrun Mosler-Törnström, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának elnöke a párbeszéd, a kölcsönös megértés fontosságát hangsúlyozta, mint mondta, nincs egyetlen jó megoldás, amely mindenkinek megfelel. A többségből lehet kisebbség is és ez megtörténhet fordítva is, ezért is kell megérteni, hogy ami jó a kisebbségnek, az jó a többségnek is. A nyelvhasználat a demokrácia fontos eszköze, hiszen anélkül nem lehet kommunikálni, olyan eszköz, amelyet arra kell használni, hogy a helyi emberek aktív részesei lehessenek a közösségi életnek. Reméli, hogy ezzel a konferenciával közelebb kerülnek Önök is a legjobb megoldáshoz, mondta Gudrun Mosler-Törnström.

A kölcsönös tisztelet a kulcskérdés, meg kell próbálni a másik helyzetébe helyezkedni, hiszen mindkét fél sokat tud nyújtani egymásnak, fogalmazott az Egyesült Királyságból érkező Andrew Dawson kongresszusi tag, aki a Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban téma jelentéstevője. Mint mondta, nagyon tanulságos volt az elmúlt két nap számára. A demokratikus jogok kiharcolása sosem egy éjszaka alatt történik, nem szabad feladni, folyamatosan kell küzdeni a célkitűzésekért. A jelentés elkészítésében várják a javaslatokat, ötleteket, az általános kérdésfelvetés mellett konkrét helyzetek, megoldások is érdekli őket. A leendő jelentés jó gyakorlatokat, ugyanakkor a tagállamokban felmerült problémás helyzeteket is tartalmazni fog, ugyanakkor ajánlásokat is megfogalmaznak.

„Egyedi alkalom, hogy 47 ország képviselői Székelyföldön vannak és a kisebbségi jogokról beszélnek, ami számunkra nagyon fontos kérdés. Maros megyében rengeteg gondunk van a nyelvi jogok alkalmazásával, a kétnyelvűséggel, és úgy gondolom, amíg energiáinkat ezek megoldására fecséreljük el, addig sokkal fontosabb dolgokkal foglalkozhatnánk. Jégtörő lehet egy ilyen konferencia, hogy mindenki megértse, nem rosszat szeretnénk, hanem kisebbségiként és többségiként is jól élni a szülőföldünkön. Ha nem is megoldásokat kapunk ezen a konferencián, de ajtókat nyitunk ki, és remélem, hogy a román parlament és a román állam képviselői is meghallgatnak bennünket. Arra kérem az elnökasszonyt, legyenek hírnökei ennek a vidéknek” – hangsúlyozta Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke.

A sajtótájékoztatón elhangzott, ellenszélben szervezték meg ezt a kétnapos rendezvényt, számos román közéleti személyiség kapott meghívást, azonban, amint a csütörtöki incidens is mutatja, a román hatóságok nem a párbeszédet, hanem a provokációt választották.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.