Csehi Árpád és Ilyés Gyula leplezték le a Kölcsey Ferenc portrét

2012.05.25. | Önkormányzati választások , Szatmár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Csehi Árpád és Ilyés Gyula leplezték le a Kölcsey Ferenc portrét

Pénteken délben került sor a Kölcsey Ferenc Főgimnázium új fűtésrendszerének átadására, valamint a megyei múzeumtól kapott Kölcsey Ferenc portré elhelyezésére a tanáriban, melyet 1882-ben festett Bartók Lajos.

Nagyon örülünk ennek a portrénak, melynek elsősorban eszmei értéke van – mondta köszöntő beszédében Csehi Árpád Szabolcs megyei tanácselnök. - A freskó által az iskola őrzi azt a szellemiséget, ami évtizedek óta meghatározza az intézmény működését. Egyben szimbólum jellege is van, hiszen a portré ugyanannak a festőnek a munkája, akinek a művei a régi tanárit is őrizték – fejtette ki Csehi, aki azt kívánta a diákoknak és tanároknak egyaránt, hogy ugyanabban a szellemiségben folytassák a munkát, mint ahogy eddig is tették.
 
Pataki Enikő iskolaigazgató Kölcsey Ferenc portréjáról elmondta: a nyugalmat, erőt, bizalmat sugározó alkotás tovább figyeli a munkájukat. - A tanáriban minden pillanat úgy telik el, hogy az ember önkéntelenül is érzi Kölcsey figyelő tekintetét, és ez kötelez minket arra, amire amúgy is elszerződtünk mindannyian, akik itt tanítunk – mondta az igazgatónő.
 
Ilyés Gyula, a Kölcsey festmény leleplezését követően elmondta, örömmel látja, hogy mára már otthonukként kezelik a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanárai és diákjai az iskola új épületét, sikerült a költözés jelentette nehézségeket gyorsan áthidalniuk. Az iskola felújított fűtésrendszere elkészült, közölte a polgármester, a ballagásra az udvar újraalapozását és aszfaltozását is befejezik.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.