Csak összefogással érhetünk el eredményeket - Markó Béla miniszterelnök-helyettes piliscsabai közéleti fórumon

2012.01.12. | magyar-magyar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Csak összefogással érhetünk el eredményeket - Markó Béla miniszterelnök-helyettes piliscsabai közéleti fórumon

- A történelem az mutatja, hogy akkor értünk el eredményeket, ha összefogtunk – jelentette ki Markó Béla szerdán, Piliscsabán. A miniszterelnök-helyettes a piliscsabai Iosephinum Szakkollégium „Köztársasági elnökök és Miniszterelnökök Piliscsabán” elnevezésű közéleti estjének a vendége volt, amelyen Gazda Istvánnal, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatójával és Maróth Miklóssal, a Magyar Tudományos Akadémia alelnökével beszélgetett.

Markó Béla úgy fogalmazott: minden véleménykülönbség ellenére az elmúlt 22 év az egység története, ami nem problémátlan és dilemmák nélküli, de amikor létrejött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a romániai magyar értelmiség egyet értett abban, hogy egy közös érdekvédelmi szövetségbe kell tömörülni, és nem ideológiai alapon létrejövő pártokat működtetni.

Mint mondta, lehet meggondolkoztató kételyeket megfogalmazni ezzel a szövetséggel kapcsolatban, mert egy ilyen tömörülés nem nyújt módot olyan éles ideológiai vitákra, mint pártok esetében, ugyanakkor – hívta fel a figyelmet Markó Béla – a szövetség napjainkig meg tudta őrizni 1990-es arányát a román parlamentben. „A kormányra jutást úgy értük el, hogy egységesen tudtunk fellépni.

A miniszterelnök-helyettes szerint a viták arról szólnak, hogy hatékony-e a parlamenti politizálás, vagy pedig erővel, radikálisan, parlamenten kívül kellene föllépni. „Nem söpröm le az asztalról azoknak az érveit, aki azt mondják, hogy radikális eszközöket kellene alkalmazni, és erővel kellene élni, ilyenkor viszont azt kell kérdeznem: hol van ez az erő? Nekünk szövetségeseket kell keresnünk, mert egyedül nincs erőnk, a közelmúlt történelme és az európai magatartás pedig azt bizonyítja számunkra, hogy nagyon keskeny pallón kell végigegyensúlyoznunk.”

Az RMDSZ egykori elnöke figyelmeztetett: törekedni kell az egységes álláspontra az alapvető kérdésekben, így többek között abban, hogy „mit gondolunk a határon túli magyarok helyzetéről, jövőjéről, hogyan látjuk ezt rendezhetőnek, van-e közös víziónk, vagy hogy milyen politikai eszközöket tartunk célravezetőnek”. Hozzátette azt is: „nem engedhetjük meg magunknak, hogy akár Bukarestben, akár Brüsszelben vagy másutt különböző véleményeket képviseljünk”.

Markó Béla szólt arról is, hogy az erdélyi magyar közösségeknek azért kell politikailag egységen fellépni, mert az ötszázalékos küszöb következtében a pártokra osztottsággal a parlamentbe jutást kockáztatják. Ennél is fontosabb azonban – mutatott rá -, hogy ha egy kisebbségbe szorított közösség ki akarja vívni a maga nemzetiségi jogait, akkor egyformán kell beszélnie.

Kérdésre válaszolva Markó Béla azt mondta: Tőkés László nagyon élesen fogalmazza meg a kritikáit, a hogyan továbbra azonban nem ad választ.

A beszélgetésen szóba került a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen létrehozandó önálló magyar kar ügye is, amivel kapcsolatban a miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: el kell elérni, hogy a kormány, akár valamilyen kényszerítő eszközt alkalmazva is, érvényt szerezzen a törvényben előírtaknak.