Borboly Csabával kávéztak Székelyudvarhelyen

2012.05.23. | Önkormányzati választások , Udvarhelyszék
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borboly Csabával kávéztak Székelyudvarhelyen

Nyílt beszélgetést tartott Borboly Csaba, az RMDSZ Hargita megyei tanácselnökjelöltje május 23-án Székelyudvarhelyen a G. Caféban, amelyen részt vett Birtalan József és Ambrus Sándor megyeitanácsos-jelölt is.

Borboly Csaba bevezetőjében elmondta, fontosnak tartja a konzultációt a felmerülő problémákról, arról a jövőképről, amelynek mentén megszületnek a közösséget érintő döntések. A közelmúlt eseményei bebizonyították, hogy Bukarestben, Budapesten és Brüsszelben nem születnek kielégítő megoldások a helyi problémákra, saját erőből, értékeinket, lehetőségeinket kihasználva kell megteremtenünk a lehetőségeket a megélhetésre.

 –     Hargita Megye Tanácsa képviseletében próbáltuk felvállalni a gazdasági motor szerepét, de csak a helyi emberek pozitív hozzaállásával tudunk nagy eredményeket elérni. Szükség van az alulról jövő kezdeményezésekre, a települések, vállalkozások kitartó munkájára is. Éppen ezért kérem a települések segítségét az összefogáson alapuló tevékenységekhez, hiszen így a megyében tarthatjuk az itt megtermelt jövedelmet. Saját erőforrásainkból kell fejlődnünk, hisz sok a kihasználatlan erőforrásunk; mentalitásváltásra van szükség ezen a területen is, például az erdőink kitermelésében, hogy ne küldföldre vigyük a faanyagot, miközben mi idegen anyagból építkezünk. Ki kell használnunk a rendelkezésünkre álló megújuló energiaforrásokat, a lezúduló patakokat, az erdőből származó hulladékot, a napenergiát, mindezzel letehetjük a térség fejlődésének alapjait – fejtette ki a megyei tanácselnök-jelölt kiemelve: csak a partnerség és a szolidaritás jegyében tudunk fejlődni.

 

Birtalan József Székelyföld építésének, megerősítésének fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak fizikai, hanem szimbolikus térben is fejlesztenünk kell, megmutatva a térség igazi arcát. Ambrus Sándor, Sóvidék, Farkaslaka megyeitanácsos-jelöltje ismertette a térségben elvégzett nagyobb beruházásokat: sikerült leaszfaltozni a Korond községhez tartozó utakat Hargita Megye Tanácsának segítségével, de ugyanebben a térségben van Farkaslaka is, és látható, hogy nem találta meg a forrásokat, nem élt a lehetőségekkel, éppen ezért fontos az együttműködés útja minden település számára.

A résztvevők számos kérdést tettek fel a jelölteknek, többek között arra vonatkozóan, hogy a  szórványtelepüléseket és az egész erdélyi magyarságot hogyan lehet összefogni a közös cél érdekében, mert ez az egyetlen útja a megmaradásnak. Egy másik kérdés a megyei tanács közbeszerzési eljárásaira vonatkozott, hogy miért a legalacsonyabb ár a fő kritérium, amire Borboly Csaba elmondta, hogy céljaikat úgy tudták megvalósítani, hogy kialakítottak egy hatékonyságorientált pénzfelhasználási rendszert, a versenyeztetéssel pedig hozzáférhetővé tették a közbeszerzéseket a helyi kisebb vállalkozók részére is. A közbeszerzések során a munkálat odaítélési kritériumának a legkisebb árat használják, természetesen további jelentős követelményekkel társítva, aminek eredményeként a rendelkezésre álló forrásokból  több munkálatot sikerült kivitelezniük. Átlagosan az év elején a költségvetésben becsült érték hatvan százalékából végezték el a munkálatokat, a fennmaradó negyven százalékból pedig további beruházásokra futotta. Ugyanakkor arra biztatta a vállalkozásokat, jelentkezzenek a munkálatokra, hiszen a megyei tanács elsődleges célja, hogy a megyében tartsa az ide érkező forrásokat, ez azonban csak a cégek pozitív hozzaállásával lehetséges.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.