Borbély László: Románia az Európai Uniós pénzek lehívására kell törekedjen

2013.02.07. | gazdaság , Európai Unió , Régiók
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László: Románia az Európai Uniós pénzek lehívására kell törekedjen

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, Maros megyei képviselő ma, 2013. február 7-én, Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatón Románia 2013-as költségvetéséről és a régióátszervezésről fejtette ki a véleményét.

A politikus elmondta, hogy az RMDSZ nem szavazta meg Románia 2013-as költségvetési tervét, mert nem ért egyet az abban felállított prioritásokkal: „nem szavaztuk meg ezt a költségvetési tervet, mert úgy gondoljuk, hogy nem kiegyensúlyozott és nem oldja meg a legfontosabb problémákat. Nagyon kevés költségvetést szavaztak meg a befektetésekre, kevesebbet, mint 2012, 2011 vagy 2010-ben. Az észak-erdélyi autópályának megszavazott összeg például csak az adósságok törlesztésére lesz elég. Ennek köszönhetően Maros megyére is egy nehéz év vár, a költségvetés az utak karbantartására lesz csak elég, új utakat már nem fogunk tudni építeni ”-mondta Borbély László.  Hozzátette: „a megyei RMDSZ elindított egy kezdeményezést, amelyben javasoljuk, hogy minden maros megyei parlamenti képviselő, a politikai pártok vezetői, a municípiumok és városok polgármesterei, a megyei tanács vezetői és a prefektus, vegyenek részt egy találkozón, ahol vitassuk meg Maros megye prioritásait és próbáljunk meg együtt dolgozni az elkövetkező 4 évben”.

A befektetésekre kevés a költségvetés viszont nagy az összeg, amit Romániának le kellene hívnia az Európai Uniós pályázatokkal és erre nem fektetnek elég hangsúlyt mondta a politikus:” környezetvédelmi miniszterként tapasztaltam, hogy az illetékes intézményeknek sokszor nincs elég kapacitása lebonyolítani a pályázatok lehívását, ezért nem tudják befejezni a befektetéseket. Erre kéne nagyobb hangsúlyt fektetni, ez kellene legyen Románia első számú prioritása.  Mi elkészítettük és benyújtottuk már Erdély 2020 gazdasági stratégiát, amely az RMDSZ álláspontját tartalmazza, viszont a javaslatainkat nem vették figyelembe ”-tette hozzá a Borbély László.  

A régióátszervezéssel kapcsolatosan a politikai alelnök elmondta, hogy az RMDSZ már 3 éve benyújtott egy törvényjavaslatot a gazdasági régiókkal kapcsolatosan és jelenleg egy szakértői csoport dolgozik egy tanulmányon, amely alátámasztja majd a Maros-, Hargita- és Kovászna megyékből álló régió létrehozásának indokoltságát. „Románia 8 régióra való felosztása nem egy reális elképzelés, mivel az így kialakított régiók nem tudnának hatékonyan működni. Erre már 2005-ben felhívták a figyelmet a megyék vezetői. Ugyanakkor az Európai Unió megszabja, hogy a gazdasági régiók mekkorák lehetnek és a jelenlegi felosztásnál két régió nem felel meg a szabványoknak. Kisebb régiókat kell kialakítani főleg abban az esetben, ha adminisztrációs feladatokat is el kell majd látniuk”-mondta Borbély László. Hozzátette, a régióátszervezést csak az alkotmánymódosítás után lehet véghezvinni, mivel adminisztrációs feladatokkal csak úgy lehet felruházni a régiókat, ha azok megjelennek az Alkotmányban.  

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.