Borbély László az Európai Bizottság régiófejlesztési biztosával tanácskozott

2012.03.19. | Külkapcsolatok , Európai Bizottság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter március 19-én Johannes Hahn-nal, az Európai Bizottság régiófejlesztési biztosával tanácskozott.

A Környezetvédelmi Operatív Program keretén belül leadott tervek jelenlegi helyzetéről szóló találkozón Jean-Marie SEYLER, az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóságának igazgatója, Angela MARTINEZ SARASOLA Romániáért felelős osztályvezető és Niculae IDU, az Európai Bizottság romániai képviseletének vezetője vett részt.

A tanácskozás alkalmával a környezetvédelmi és erdészeti miniszter elmondta: habár a mandátum alatt folytatott egyeztetések eredményeként hozott intézkedések hathatósan felgyorsították a szerződések aláírási ütemét, továbbra is gondot jelent az uniós források effektív lehívása. Borbély László véleménye szerint a források effektív lehívását leginkább a közbeszerzési eljárások meghirdetése és a kivitelezési munkálatok elkezdése közötti időintervallum hosszúsága, valamint az építési munkálatok lassú üteme gátolja.

A minisztérium által, az ő mandátuma alatt az uniós pénzel lehívásának felgyorsítása érdekében hozott legfontosabb intézkedések közül Borbély László a közbeszerzési törvény azon kitételét emelte ki, amely a megalapozatlan fellebbezések számát próbálja csökkenteni, úgy hogy előírja a fellebbező cégeknek, hogy garanciát tegyenek le. Ami Brüsszelben letetett kifizetési kérelmeket illeti a miniszter véleménye szerint ezen a téren is történtek előrelépések, hiszen 2012. január elseje – március 19 között a programot menedzselő hatóságnak 100 millió Euró értékben sikerült kifizetési kérelmet letennie.

Azon tervekkel kapcsolatosan, amelyeket az Európai Unió még nem hagyott jóvá a miniszter elmondta: azoknak az önkormányzatoknak, amelyek különböző okokból még mindig nem sikerült megegyezniük az adott beruházás helyszínéről tudniuk kell, hogy a programot menedzselő hatóság júliusig eldönti, hogy melyek azok a tervek, amelyek elveszítik annak a lehetőségét, hogy európai uniós pénzekből valósuljanak meg.
 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.