Borbély: a magyar kormány támogatja az RMDSZ álláspontját a regionális átszervezésben

2013.04.18. | Aktuálpolitika , magyar-magyar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély: a magyar kormány támogatja az RMDSZ álláspontját a regionális átszervezésben

Borbély László, a Képviselőház Külügyi Bizottságának elnöke április 16 és 17-én hivatalos látogatásra érkezett Budapestre a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának meghívására.

A román parlament bizottságának tagjai látogatásuk alatt Latorcai Jánossal, az Országgyűlés alelnökével, Balla Mihállyal, a Külügyi bizottság elnökével, Németh Zsolttal, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, valamint a Magyar-Román Baráti Tagozat néhány tagjával találkoztak, Kovács Tibor alelnök vezetésével.  

A találkozók kapcsán a román és a magyar fél tárgyalt Románia és Magyarország bilaterális kapcsolatairól, a parlamenti párbeszéd fontosságáról, a két ország gazdasági szférában  való együttműködéséről, a szállítási, energetikai, informatikai infrastruktura fejlesztéséről, a határon átívelő projektekről, a magyar kisebbség helyzetéről Romániában, ugyanakkor a román kisebbség magyarországi problémái és a volt szocialista országoknak  az Európai Unión belüli együttműködése is felmerült.

A tárgyalások során Borbély László kiemelte, hogy a közös európai fellépés sok kérdésben  fontos a két ország számára és megköszönte a Magyar kormánynak, hogy nem kapcsolta össze a monitoring rendszerrel Románia Schengeni csatlakozását. Ugyanakkor érvelt Románia és Bulgária mielőbbi csatlakozásáról a Visegrádi négyekhez, mely megerősítené ezen régiók szolidaritását és közös platformot alakítana ki egységes stratégiai döntések előkészítésében. Egy sor közös együttműködési lehetőséget sorolt fel a két ország között, például a Duna stratégia, amely a következő 6 évben fontos európai uniós források lehívását eredményezné mindkét fél számára, gazdasági téren, a környezetvédelem, a folyami áruszállítás fellendítésében. Fontosnak tartotta a megszakadt közös Kormányülések újraindítását, mert ezek fontos kérdések gyorsabb és gördülékenyebb megoldását eredményeznék.

A magyar kormány támogatja az RMDSZ álláspontját a regionális átszervezésben, olyan értelemben, hogy a magyar nemzeti közösség érdekei ne csorbuljanak.

A Külügyi Bizottságának elnöke a román-magyar viszony intézményesített körülmények közötti formáját javasolta, melyben a parlamenti dialógusnak fontos szerep jutna.

Borbély László meghívást intézett a magyar külügyi bizottság tagjaihoz, hogy jöjjenek minél előbb  Romániába, hiszen a nyílt párbeszéd hozzájárul a két ország kapcsolatainak javulásához.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.