Borbély: A kisebbségi jogok tiszteletben tartása alapvető követelmény!

2012.05.24. | Kisebbségvédelem , Külkapcsolatok , Nyelvi jogok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) romániai küldöttségének vezetőjeként május 23-25 között Kijevben részt vesz a KEK parlamenti bizottságának soros ülésén.

A Közép-Európai Kezdeményezés jelen ülésének témája a turizmus és az állampolgárok szabad mozgása, mint olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak a KEK tagállamai közötti kapcsolatok bővítéséhez.
 
Borbély Lászó elmondta “Egy olyan nyilatkozat-tervezetet fogadtunk el, amely a tagországok számára rendkívül fontos területet, a turizmust érinti. Közép-Európát köztudottan nagyon szép, turisztikai szempontból vonzó országok alkotják, ezt a potenciált gazdaságilag is erősíteni és támogatni kell. A Közép-Európai Kezdeményezés nyilatkozata arra ad lehetőséget, hogy a tagországok szorosan együttműködjenek a turizmus és az állampolgárok szabad mozgásának területén, ilyen módon is erősítve ezt.”

A külügyi bizottság elnöke hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a KEK nyilatkozatba foglaltan foglalkozik a nemzeti kisebbségek jogaival is. Eszerint a KEK javasolja, hogy a tagállamok minél nagyobb hangsúlyt fektessenek a kisebbségi jogok tiszteletben tartására, és törvénykezésüket úgy módosítsák, hogy a nemzeti kisebbségek jogai ne csorbulhassanak és bizonyos autonómia-formák is biztosíthassák a kisebbségek jogait.   

“Számunkra kiemelten fontos a nemzeti kisebbségek kérdése. Nagyra tartom a KEK ezen kezdeményezését és azt a tényt, hogy a kisebbségek jogainak kérdéskörével foglalkozik. A tagállamoknak be kell látniuk, hogy a nemzeti kisebbségek védelme nem megy az ország integritásának róvására, hogy a különböző autonómia-formák a kisebbség és a többség számára is lehetőséget teremtenek a fejlődésre és végső soron az adott ország javát is szolgálják. A kisebbségi jogok tiszteletben tartása alapvető követelmény, erről szól a KEK kezdeményezése” – nyilatkozta Borbély László.Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.