Biztos kezdet mindenkinek - Kazánháztól a multifunkcionális központig

2016.05.09. | Sepsiszentgyörgy , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Biztos kezdet mindenkinek - Kazánháztól a multifunkcionális központig

Sepsiszentgyörgyön az önkormányzat támogatásával az Őrkő negyedben kihasználatlanul álló kazánházat multifunkcionális központtá alakították át, amely szociális, oktatási és kulturális rendezvényeknek ad otthont. A központ a Néri Szent Fülöp roma iskola közvetlen szomszédságában található, ahol iskola utáni foglalkozásokat, családi rendezvényeket is szerveznek a közösség számára.

Az őrkőiek közül sokan úgy tartják, hogy a multifunkcionális épület átadása után sok minden megváltozott a romák által lakott városrészben. Ezt a pozitív változást az is elősegíti, hogy az épületben szociális tanácsadás és ügyintézés is működik, így sok probléma már helyben megoldható, nem szükséges az ott élőknek minden alkalommal bemenniük a városba. 
Jó azt tapasztalni, hogy a központ felavatása óta egyre több család fordul hozzánk akár tanácsadásért, akár ügyintézésért. Végre elhitték, hogy azért dolgozunk, hogy segítsük őket, problémáikra közösen keressünk megoldásokat” – mesélte tapasztalatait a szociális iroda egyik alkalmazottja.
Egy kismama az iskola utáni tevékenységeknek is helyet adó központról a következőképpen vélekedik: „örvendek, hogy elindult a három év alatti gyerekeknek ez a program, mert itt nemcsak verseket, mondókákat tanulunk, hanem azt is megmutatják, hogyan gondozzuk a gyereket, szeretik itt nagyon a kicsik. Jó az is, hogy iskola után a közösségi házban a nagyobb gyerekek megírhatják a házi feladatot, megtanulhatják a leckét. Mi nem tudnánk ebben segítségükre lenni.
A gyerekek többsége a tornateremnek örvend a legjobban, mások az iskola utáni programokon szeretnek a leginkább részt venni. „A legjobban azt szeretem, amikor átjövünk a tornaterembe és labdázunk. Nekem a foci a kedvencem” – mondja egy kisiskolás fiú, a társaságában levő kislány pedig hozzáteszi: „A legjobb az, amikor a tanító néni táncokat tanít nekünk. De most az anyák napi ünnepségre készülünk, verseket és énekeket tanulunk.
A karácsonyt megelőző időszak például az őrkői gyerekeknek is az ajándékozás, a várakozás nevében zajlott. Az iskola diákjai a délutáni oktatás alatt megtanult énekekkel és az általuk készített lámpásokkal indultak kántálni. De a multifunkcionális központ helyet adott további foglalkozásoknak is, a közös fadíszítéstől a kisiskolások karácsonyi előadásáig” – fogalmazott a Néri Szent Fülöp iskola egyik tanára, majd hangsúlyozta: „Ez a központ lehetőséget biztosít különféle rendezvények megszervezésére, ez is segíti a roma családokat, hogy átérezzék az együvé tartozás erejét, a közösségi felelősséget.
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.