Biró Rozália RMDSZ-szenátor politikai nyilatkozata

2013.03.13. | Ünnep
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Biró Rozália RMDSZ-szenátor politikai nyilatkozata

Tisztelt Szenátor Hölgyek és Urak!

Mai politikai nyilatkozatom középpontjában a világon élő magyar emberek legfontosabb nemzeti ünnepe, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc március 15.-i megemlékező ünnepsége áll.

1848. március 15.-én Pesten kitört a forradalom. Ez a pillanat a kiinduló pontja azoknak a mélyreható polgári-demokratikus változásoknak, amelyek a magyar társadalom rohamos fejlődését eredményezték. A magyar forradalmárok a Habsburg birodalom ellen fordultak és e forradalom célkitűzéseit 12 pontba sűrített követelésükben kiáltották világgá: sajtószabadságot, felelős kormányt, parlamenti demokráciát, törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben, az adózás általános valamint arányos meghatározását, Nemzeti Bankot, a feudális rendszer felszámolását, a politikai státusfoglyok szabadon bocsájtását, uniót kértek.

A forradalmárok hősiessége lehetővé tette a habsburgok beavatkozásának visszaverését, de 1849-ben Oroszország hadseregének közbelépését követően fegyverletételre kényszerültek.

Március 15.-e, a magyar nemzet kiemelkedő ünnepe, a szabadság, egyenlőség, testvériség üzenetét hordozza.

Mi, Romániában élő magyarok, 23 éve tiszteletteljes főhajtással  ünnepi megemlékezéseket szervezünk, virágot helyezve el lánglelkű forradalmáraink szobrainak talapzatánál és ezen rendezvényeken nemzeti szimbólumaink használata mellett  mondjuk el ünnepi beszédeinket.

Erdélyszerte, sok településen a koszorúzó megemlékezéseken részt vesznek a települések vezetői valamint román politikai pártok képviselői is. Évek óta Petőfi Sándor, Nicolae Bălcescu emlékszobrainál, magyarok és románok egyaránt helyezik el a megemlékezés virágait, kölcsönösen tiszteletben tartva egymás közös vagy eltérő múltját, anélkül, hogy feszélyeznék őket a másik nemzet jelképei, zászlói, szimbólumai.  Történik mindez békességben, feszültség és inzultusok nélkül.

A magyar nemzet forradalma 165. évfordulójának előestéjén, sajnálattal tapasztalom, hogy a gazdasági válság közepette a nacionalista – populista megnyilvánulások egyre nagyobb teret nyernek.

Mindazon kötelezettségvállalások mellett, amelyeket a román politikusok az elmúlt 23 évben tettek, még mindig nem készült el az a közös történelemkönyv, amelyből ifjainkat taníthatnánk a román illetve a magyar nép történetére, mely ismertetné azokat a történelmi eseményeket, amelyek megítélése egységes mindkét részről, eltérő esetben párhuzamosan mutatná be a magyar, illetve a román történészek álláspontjait. A valós történelmi ismeretek lehetetlenné tennék a nemzeti szimbólumok helytelen értelmezését.

A magyar forradalom vezérei sajnos túl későn értették meg a Habsburg birodalomban élő nemzeti kisebbségek, beleértve a román kisebbséget is, elvárásait és szükségleteit. Bár Kossuth Lajosnak és Nicolae Bălcescunak nem sikerült egymás véleményeinek egyeztetése, nekünk ennek sikerülnie kell. A mai romániai politikai osztály, a politikai pártok vezetőinek kötelessége tanulni a történelmi hibákból. Nincs joguk megismételni őket, különösképpen most, amikor újból feszültségek keletkeznek és éleződnek a nemzeti kisebbségek jogainak gyakorlatba ültetése, a nemzeti szimbólumok használata kapcsán.

Tisztelt polgártársaim!

Kiindulva abból a tiszteletből, amely megillet minden román nemzetiségű polgárt, aki részt vesz az 1848 – as forradalom emlékünnepségein, a romániai magyar közösség választott képviselőiként üzenetünk a közelgő március 15.- e alkalmából a következő:  állandó párbeszédre, a közösségi és nemzeti szimbólumaink kölcsönös tiszteletére, a nemzeti kisebbségek jogainak gyakorlatba ültetéséhez szükséges megoldások elfogadására szólítjuk fel a többségi nemzetet, a békés együttélés jegyében.

Egyike vagyok azon többszázezer anyának, akik itt Romániában, szülőföldjükön nevelik gyermekeiket. Azt szeretném, ha felnőnek gyerekeim, majd úgy döntsenek, hogy ebben az országban maradva, méltó életet élve magyar nemzetiségű román állampolgárként, büszkén vállalják hovatartozásukat!

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.