Biró Rozália: a család intézményrendszerének erősítése szempontjából fontos, hogy munkaszüneti nappá nyilvánítsák a gyermeknapot

2016.05.17. | család
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Biró Rozália: a család intézményrendszerének erősítése szempontjából fontos, hogy munkaszüneti nappá nyilvánítsák a gyermeknapot

A Szövetség egyik legfontosabb célkitűzése: erősíteni a család intézményrendszerét, bátorítani a gyermekvállalást és támogatni a szülőket a gyermekneveléssel kapcsolatos kihívásokban. Ebben a folyamatban igen fontos lehetőséget, szabadidőt biztosítani a szülőknek, amelyet a családi együttlétnek szentelhetnek. Ezt célozza meg az a törvényjavaslatom, amely június elsejét, a hivatalos gyermeknapot munkaszüneti nappá nyilvánítaná” – fogalmazott Biró Rozália, az RMDSZ szenátora, az emberjogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke, illetve annak a diákprogramnak a kezdeményezője, amelyet Szenátor vagy képviselő egy órára címszó alatt szerveztek május 16-án, hétfőn a Román Parlament szenátusában.

170 bukaresti diák látogatott el a parlamentbe, a közelgő gyermeknap apropóján pedig szenátorokkal és parlamenti képviselőkkel beszélgettek a gyermekeket érintő törvények, a saját és a családjuk életének szebbé tételére vonatkozó tervezetek kapcsán. 

Biró Rozália elmondta: olyan körülmények között, amikor a romániai szülők 40 százaléka azt állítja, hogy könnyebben tud munkaebédet szervezni, mint egy szabadidős tevékenységet gyermekével, 23 százalékuk pedig gyakrabban kommunikál gyermekével telefonon, e-mailben, mint szemtől szemben – egy IPSOS felmérés adatai szerint –, az együtt eltöltött gyermeknap fontos eseménnyé válhat a család életében. „Tudatosítanunk kell, hogy szülői feladatunk egészséges értékrenddel, széles látókörrel rendelkező fiatalokká nevelni gyermekeinket, hogy később aktívan részt vállaljanak a közösségépítő munkákban, társadalmi döntésekbe, saját életútjuk formálásában. Ehhez nyújtott a tegnapi nap során egy kis segítséget az is, hogy a parlamentben szabadon fogalmazhatták meg véleményeiket, javaslataikat” – összegzett Biró. 

A mintegy három órás rendezvényen a gyermekek olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek az iskolában eltöltött idejük minőségi javítását célozza meg, mint például meleg, főtt étel biztosítása a kifli-tej program helyett, a tornaórák számának növelése, művészeti ismereteiket megalapozó tárgyak bevezetése, a délutáni oktatás kiiktatása, illetve iskolai sportcsapatok létrehozásának támogatása. 

A beszélgetést követően a diákok kívánság-leveleket helyeztek el a szenátorok postaládáiba, amelyekben megfogalmazták igényüket arra vonatkozóan, hogy június elseje munkaszüneti nap legyen szüleik számára.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.