Az RMDSZ következetes maradt a decentralizáció kérdésében

2013.11.22. | decentralizáció
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az RMDSZ következetes maradt a decentralizáció kérdésében

Fotó: Banga Előd - Ernő

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a decentralizációs törvénytervezet előkészítésének folyamatában újból bebizonyította, hogy akár ellenzékből is szakmailag a legmegalapozottabb javaslatokkal tudott hozzá járulni a Kormány törvénytervezetéhez. A decentralizáció folytatása tovább erősíti a magyar közösségeket és támogatjuk annak elfogadását” – szögezte le Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, a decentralizációs törvénytervezet témagazdája az Értékeinkre építünk című konferencia Hogyan tovább Székelyföld? című panelbeszélgetésen megtartott előadásában.  

A Bihar megyei honatya elmondta, hogy a Szövetség az egyetlen olyan romániai parlamenti képviselettel rendelkező szervezet, amely az idei év júniusában benyújtotta azt a törvénytervezetet, melynek értelmében 18 dekoncentrált intézményt a helyi önkormányzatok hatásköre alá helyezett volna és ezen szövetségi javaslatok mentén támogatja az RMDSZ a Kormány decentralizációs törvénytervezetét. „A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek 85 beterjesztett módosító javaslata volt a decentralizációs törvénytervezethez, amelyből 41 általunk javasolt módosítás szerepelt abban a decentralizációs törvénytervezet szövegében, amelyért a Kormány kedden felelősséget vállalt. A többi parlamenti alakulat javaslatai kisebb arányban kerültek elfogadásra” – mutatott rá Cseke, majd hozzátette, hogy a Szövetség célja az volt, hogy minél több szolgáltatást vigyenek a lehető legközelebb az állampolgárokhoz.

 

Cseke Attila ezt követően ismertette az RMDSZ által benyújtott és a Kormány törvénytervezetében megtalálható módosító javaslatokat: „a 41 elfogadott javaslatunkból tíz a törvény szövegéről szól, 31 pedig a mellékletekre vonatkozik, amely számos – eddig a központhoz tartozó – ingatlant a helyi önkormányzatok hatásköre alá helyez át”. A képviselő kiemelte azokat az elfogadott javaslatokat, amelyek értelmében, a helyi autonómia elve alapján, minden önkormányzat, megyei vagy tanácsi határozattal pontosítani tudja azokat a hatásköröket, amelyeket ellát a decentralizáció eredményeként, valamint azt a rendelkezést, amely azt irányozta elő, hogy minden egyes területen meg kell őrizni a hatáskör folytonosságát és minden decentralizált területen tovább kell vinni az átvett hatáskört az önkormányzatoknak. „A pénzügyi forrásokra vonatkozó javaslatunk értelmében, más szakterületekhez hasonlóan, a környezetvédelem területén is a decentralizált hatóságok által kiadott véleményezések vagy jóváhagyásokért befizetendő összegek a megyei önkormányzat kasszájába kerülnek és nem az állami költségvetésbe, így ezeket a helyi közösség igényeire fordíthatják”- ismertette Cseke Attila. A Bihar megyei törvényhozó elmondta, hogy ugyanakkor elfogadta a kormány azt az RMDSZ javaslatot is, mely szerint a Sport és Ifjúsági Hatóságok pályázati projekteket hirdethetnek meg és bonyolíthatnak le.  Ezt követően felsorolta azon ingatlanok névsorát, amelyeket Hargita, Kovászna és Maros megyék, valamint ezen megyékhez tartozó városok önkormányzatainak tulajdonába és hatáskörébe helyeznek át.

 

„A decentralizációs törvénytervezet tovább viszi azt a folyamatot, amely által az önkormányzatok nem csak ingatlanokkal gazdagodnak, hanem olyan jövedelmi forrásokhoz jutnak, - hiszen a befizetett összegek helyben maradnak - amelyeket felhasználhatnak a helyi közösség fejlesztésére és gyarapodására. Így a lakosságban tovább erősödik a közösségi öntudat, azáltal, hogy az általa befizetett összeg helyi szinten marad, és szemmel láthatóan követheti befizetése eredményét, valamint településének fejlődését” – zárta előadását Cseke Attila. 

Értékeinkre építünk konferencia Marosvásárhelyen Értékeinkre építünk konferencia Marosvásárhelyen Értékeinkre építünk konferencia Marosvásárhelyen
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.