Az RMDSZ helyi népszavazások kiírását kezdeményezi a gazdasági-fejlesztési régiók átszervezéséről

2013.09.25. | Régiók
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az RMDSZ helyi népszavazások kiírását kezdeményezi a gazdasági-fejlesztési régiók átszervezéséről

Hat erdélyi megyében szervez helyi népszavazásokat a gazdasági-fejlesztési régiók átszervezéséről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Ezt Kelemen Hunor szövetségi elnök jelentette be ma Kolozsvárott.  

„Egyszerű okok miatt akarjuk a referendumot megszervezni ebben a témában. Teljesen világos ma már mindenki számára, hogy a jelenlegi nyolc fejlesztési régió nem hatékony, nem hozott eredményeket. A kohéziós és strukturális alapok lehívása szempontjából is csődöt mondott a nyolc mamutrégió. Nem hogy eltűntek volna, hanem még inkább felerősödtek egy-egy régión belül a megyék közti gazdasági, társadalmi, életszínvonalbeli különbségek. Éppen ezért újra kell gondolni a gazdasági-fejlesztési régiók felosztását, ennek érdekében pedig az RMDSZ helyi népszavazásokat kezdeményez” – jelentette ki Kelemen Hunor.

 

Elmondta, mind a Székelyföldön, mind Partiumban megszervezik a helyi népszavazásokat annak az elvnek a mentén, hogy Kovászna, Hargita és Maros megyék egy fejlesztési régiót alkossanak Marosvásárhely központtal, Bihar, Szatmár és Szilágy pedig szintén egy régióba kerüljön, Nagyvárad központtal. Ennek érdekében mind a hat megyében a Megyei Tanácsok megszervezik a népszavazást.

 

„Holnaptól kezdjük el a támogató aláírások összegyűjtését a referendum hivatalos menetrendje szerint” - ismertette a szövetségi elnök, majd hozzátette, a helyi referendum megszervezéséhez az adott megyében élő, szavazati joggal rendelkező lakosság legkevesebb öt százalékának az aláírására van szükség, a támogató aláírásokat tartalmazó íveket pedig október 14-én adják le a Megyei Tanácsokhoz, ezt követően 30 napos közvitára terjesztik elő. November 14-én a megyei tanácsok napirendre tűzik a népszavazásra vonatkozó határozatot, amelyet elküldenek a Prefektusi Hivatalhoz, és megjelentetik a helyi sajtóban. Az RMDSZ tervei szerint a helyi népszavazásokra a hat megyében december 8-án kerül sor.

 

A referendum megszervezésének költségeit a törvény előírásainak megfelelően a Megyei Tanácsok állják, a szavazólapon pedig egyetlen kérdés szerepel: „Egyetért azzal, hogy Kovászna, Hargita és Maros megye közös gazdasági-fejlesztési régiót alkosson, Marosvásárhely régióközponttal?” a Székelyföld esetében. A kérdésre igennel vagy nemmel lehet válaszolni.

 

 „Az RMDSZ álláspontja változatlan. A gazdasági-fejlesztési régiók átszervezésének kérdésében megkerülhetetlen tényezőnek tartjuk az állampolgárok véleményét, éppen ezért kezdeményezzük a helyi népszavazások kiírását. A kormány nem dönthet ebben a kérdésben úgy, hogy nem kérdezi meg az egyes régiók lakósait. Ez a kérdés nem csak a magyar közösséget foglalkoztatja: Dobrudzsa, Bukovina vagy Bánság történelmi, földrajzi, kulturális sajátosságainak a figyelembevételére kérik a kormányt román politikusok és civil szervezetek, éppen úgy, ahogy azt az RMDSZ a Székelyföld és a Partium esetében teszi. Ez egy óriási kihívás számunkra, hiszen meg kell győznünk a román többségű megyék lakosságát is, hogy az általunk tervezett fejlesztési régió az ő jólétüket, gazdasági megerősödésüket is szolgálja. Politikai szinten már számos egyeztetésre sor került partiumi kollegáink és a helyi román pártok vezetői között, az aláírásgyűjtés során a román lakosságot is meg kell győznünk” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök.

 

Leszögezte, a népszavazás során az állampolgárok a politikai akaratot erősítik meg, ennek eredménye pedig egy nagyon erős fegyver lesz a Szövetség kezében ahhoz a régióátszervezési törvénytervezethez, amelyet már benyújtottak a Parlamentbe. 

 

A kolozsvári sajtótájékoztatóval egy időben Kovászna, Maros és Hargita megyékben is ismertették a referendum megszervezését az RMDSZ megyei elnökei.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.