Az MKP támogatja az európai polgári kezdeményezést

2013.03.07. | Kisebbségvédelem , magyar-magyar , Kisebbségi polgári kezdeményezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az MKP támogatja az európai polgári kezdeményezést

Dunaszerdahelyen találkozott Kelemen Hunor szövetségi elnök és Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke március 7-én, csütörtökön. A megbeszélésen jelen volt még Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője és Szigeti László, az MKP Országos Tanácsának elnöke.

A találkozón elsősorban az európai polgári kezdeményezésről tárgyalt a két elnök. Mint az ismert, Kelemen Hunor szövetségi elnök január 14-én Dél-Tirolban együttműködési megállapodást írt alá a kisebbségi európai polgári kezdeményezés elindításáról Richard Theinerrel, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) elnökével és Hans Heinrich Hansennel, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökével. Az alapítók megállapodtak abban, hogy keretszabályozási csomagot készítenek elő az európai nemzetiségek védelméért (angol rövidítése: Minority SafePack), amelyet csatolnak a kisebbségi állampolgári kezdeményezés szövegéhez.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik partnerként a Magyar Közösség Pártja, mert ahogyan a felek fogalmaztak, ez a kezdeményezés az elmúlt ötven esztendő legfontosabb kisebbségi törekvése Európában. Kelemen Hunor elmondta, „a keretszabályozási csomag olyan lehetőséget jelent, amely ráirányítja az európai uniós intézmények és a többségi társadalmak figyelmét a kisebbségi kérdésre. Olyan javaslatcsomagot alkotunk, amely kitér az európai uniós jog minél több területére, és, amelyben valamennyi kisebbségi szervezet megtalálja a számára fontos előírásokat. A csomag a következő egy-két évtizedre meghatározóan tartalmazza majd az európai kisebbségvédelem alaptételeit”.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor köszönetet mondott a Magyar Közösség Pártja által kifejezett szolidaritásért a székely zászló ügyében. Március 1-én, a dunaszerdahelyi városházára polgármester, a civil szervezetek és az MKP elnöke közösen tűzték ki a székely zászlót, ezzel is hangsúlyozva a szolidaritás kifejezésének fontosságát. Berényi József akkor hangsúlyozta: „fontos, hogy szolidaritást vállaljunk a további határon túl élő magyar közösségekkel. Nekünk is jól esett, amikor például a nyelvtörvény ügyében Erdélyben is aláírásokat gyűjtöttek, anélkül, hogy erre kértük volna őket. Jól esett még akkor is, ha jogi értelemben nem volt jelentősége”. Kelemen Hunor elmondta, a Magyar Közösség Pártjának szolidaritása nagyon fontos az erdélyi magyarok számára, hiszen ismételten azt bizonyítja ez a gesztus, hogy a nemzeti érdek átível a határokon, és közös érdekünk, hogy egymást segítsük és cselekedjünk az összmagyarság ügyeiért.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.