Az európai kulturális élet vérkeringésébe kapcsolja be Székelyföldet a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

2016.07.18. | Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az európai kulturális élet vérkeringésébe kapcsolja be Székelyföldet a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Fotó: Csíkszeredai Régizene Fesztivál Facebook oldala

Sikerrel zárta kapuit az immáron 36. alkalommal megrendezett Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A rendezvény kiemelkedő partnere volt a Román Kulturális Intézet, amely idén hathatós anyagi támogatással járult hozzá a neves külföldi előadókat és zenekarokat felvonultató fesztivál megszervezéséhez. A Román Kulturális Intézet alelnöke, Nagy Mihály Zoltán kiemelte: a rendezvény nemcsak Erdély vagy a Kárpát-medence egyik zenei kuriózuma, hanem a közép-kelet-európai térség kimagasló zenei eseményévé nőtte ki magát.

A személyes jelenlétemmel azt hangsúlyoztam, hogy a népi kultúra és hagyományőrzés mellett Székelyföldön olyan kulturális eseményekkel is találkozhatunk, amelyek a térséget bekapcsolják az európai kulturális élet vérkeringésébe” – jegyezte meg Nagy Mihály Zoltán.
A fesztiválnak eddig minden évben sikerült egy különleges hangszert bemutatnia, idén a historikus klarinét szólalt meg először a fesztivál történetében.
Az idei fesztiválon tíz ország közel 200 előadóművésze vett részt, felsorakoztatva Európa legismertebb régizenei együtteseit. Fellépett többek között az Unicorn együttes Ausztriából, a baróti Kájoni Consort, a bukaresti Lyceum Consort, a Carminaa Renascentia, a magyarországi Musica Historica és a Musica Profana.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.