A vadászati kvóták mindenkinek rosszak

2016.10.11. | Kovászna
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A vadászati kvóták mindenkinek rosszak

Elsősorban a vidéki polgármesterek, de a különböző erdészetek, vadásztársaságok és gazdák is hangot adtak a vadászati kvótákkal kapcsolatos elégedetlenségüknek. Az országban elsőként Háromszéken került sor a teljes megyét érintő konzultációra a témában. Az érdekelt felek beadvánnyal fordulnak Dacian Cioloș miniszterelnökhöz, illetve Cristiana Pașca Palmerhez, a környezetvédelmi tárca vezetőjéhez – az október 11-én, kedden Sepsiszentgyörgyön tartott egyeztetésen ennek a szövegét fogalmazták meg. A kérések közt újra a vadak által okozott károk megtérítése szerepelt, illetve az állomány reális felmérését, a megelőző kilövések engedélyezését kérvényezik.

Az elhangzottak javarészt a medvék által jelentett problémákat érintik. Az állatállományban okozott kár majdnem teljességgel a medvék számlájára írható és a populáció nagy számának a következménye. A jelenlévők 1.000-1.300 egyedre teszik a medveállomány számát, amelynek megközelítőleg a fele az optimális szám. A túlpopuláció következményeképp a gyengébb egyedek kiszorulnak a területek szélére: ezek tesznek kárt a szarvasmarhákban, sertésekben vagy a különböző terményekben.

A vadászok jó ideje szorgalmazzák a megelőző kilövéseket: Benedek Barna, a Pro Silva Vadászegyesület vezetője hangsúlyozta, hogy olyan jogszabály megalkotására van szükség, amely lehetővé teszi a probléma megelőzését.

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat vezetője leszögezte: „nem a megyei tanács hatásköre, hogy ezt a kérdést megoldja, azonban ha más nem, akkor mi fogunk ezzel a problémával foglalkozni. Ezt a fórumot direkt úgy hívtuk össze, hogy minden érintett legyen itt. Elsősorban a polgármestereken csapódik le, hogy nincs megfelelőképpen szabályozva a vadak által okozott károk rendezése. A probléma az, hogy az állatok tönkreteszik a gazdaságokat, bemennek az udvarra, megtámadják a jószágokat. Ami ennél is súlyosabb, hogy sok esetben nem mernek az emberek kimenni az utcára, mert a medve folyamatosan ott jár. Azt a teljesen merev elzárkózást, amelyet a szaktárca részéről tapasztalunk, nem lehet megoldásnak tekinteni, ez a szabályozás nem felel meg a realitásoknak. Vannak szakemberek, akik el tudják dönteni, hogy mi a helyes eljárás, azonban az, amit nemrég Bukarestben egy íróasztal mellett eldöntöttek, nem felel meg a valós helyzetnek. Meglátásom szerint olyan megoldásra van szükség, amelyben egyensúlyban van a vadállomány, a környezetvédelem és az emberek érdeke. Úgy gondolom, hogy a ma papírra került igények az első adminisztratív lépését jelentik a tényleges megoldásnak.” A tanácselnök hangsúlyozta: a szaktárcát óriási felelősség terheli a vadkárok kifizetésének késései miatt. A jelenlévők között több gazda is volt, akinek a megfelelő jóváhagyásokkal rendelkező kártérítési igényét 2012-től figyelmen kívül hagyják, holott kötelező lenne megtéríteni azokat. Felmerült az is, hogy a minisztérium mondvacsinált okokkal takaródzik, hiszen van megfelelő anyagi kerete a károk rendezésre.

Több gazda és több polgármester, köztük Fodor István, Bodok község és Kis József, Zágon polgármestere, Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesületének elnöke is elpanaszolta, hogy az emberek nem bíznak abban, hogy megtérítik az okozott kárt, többen fontolgatják a gazdálkodás helyett az alternatív megélhetés utáni érdeklődést.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője elmondta: még 2014-ben kidolgoztak egy törvénytervezetet a kárfelmérés és a kártérítés metodológiájának javítására, azonban ezt figyelmen kívül hagyták. A tervezetet ezúttal újra eljuttatják a miniszterasszonyhoz.

A környezetvédelmi hatóság Kovászna megyei vezetője, Gheorghe Neagu elmondta: az intézményhez 2016-ban, a mai napig 106, medvék által okozott kárról érkezett bejelentés, ebből 64 eset háziállatokat ért támadás, a többi pedig a terményekben okozott kárt jelenti.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.