A román-magyar államközi kapcsolat megerősítését szorgalmazza az RMDSZ

2012.03.20. | Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A román-magyar államközi kapcsolat megerősítését szorgalmazza az RMDSZ

Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter Martonyi János magyar külügyminisztert fogadta ma, március 20-án.

Az RMDSZ elnöke tájékoztatta Martonyi Jánost a romániai belpolitika helyzetéről, külön kiemelve a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzetet, illetve a kormány által hozott határozatot, amely a magyar kar megalakulására vonatkozik.

Ebben a pillanatban is zajlik a kormányhatározatról szóló közvita, pénteken összesíti az Oktatásügyi Minisztérium a beérkezett javaslatokat, kedden pedig dönt a kormány. Ez a kérdés a koalíció sorsára is minden bizonnyal hatással lesz, én azonban biztos vagyok abban, hogy most senkinek sem érdeke egy politikai válság kirobbantása, a koalíció szakadása. Éppen ezért én minden más megfogalmazott véleménnyel szemben bizakodó vagyok, bízom abban, hogy jövő kedden a kormány aláírja a MOGYE magyar karának megalakítására vonatkozó kormányhatározatot” – mondta el Kelemen Hunor szövetségi elnök a hivatalos találkozót követően.

Kelemen Hunor kihangsúlyozta, az erdélyi magyar közösség érdekérvényesítése szempontjából roppant fontos, hogy a hivatalos román-magyar állam- és kormányközi kapcsolatok erősek legyenek.

Az RMDSZ elnöke beszámolt továbbá, tájékoztatta a magyar külügyminisztert arról, hogy az RMDSZ elkezdte a felkészülést az önkormányzati választásokra, „amely után szándékunk szerint ugyanolyan erős képviseletet tudunk majd biztosítani az erdélyi településeken, mint 2008-ban. A helyi választások után az év végéig pedig az a feladatunk, arra kell készülnünk, hogy ne hagyjuk az erdélyi magyar közösséget képviselet nélkül a parlamentben. Ez az, ami a legfontosabb, hiszen mind a régióban, mind Romániában történhetnek olyan dolgok, amelyek akár két-három évtizeddel is visszafordíthatják az eddig elért eredményeinket” – emelte ki Kelemen Hunor.

Az erdélyi magyarság parlamenti jelenlétének fontosságát hangsúlyozta Martonyi János magyar külügyminiszter is, aki kijelentette, reméli, hogy az önkormányzati választásokon megméretkező magyar politikai alakulatok pozitív kampányt folytatnak majd.

A helyi választásokon elért eredmények mindenképpen jelzést adnak arról, hogy milyen az erdélyi magyar politikai szervezetek megítélése, és majd ez után következik a legfontosabb lépés, a parlamenti választás. Ennek az a tétje, hogy az erdélyi magyarság parlamenti képviselete a lehető legnagyobb mértékben biztosítva legyen” – jelentette ki Martonyi János.


Kelemen Hunor találkozója Martonyi Jánossal Kelemen Hunor találkozója Martonyi Jánossal Kelemen Hunor találkozója Martonyi Jánossal
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.