A régióátalakítás jelenlegi változata asszimilációs eszköz a romániai magyar közösség ellen

2013.06.12. | Régiók , Kisebbségi polgári kezdeményezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A régióátalakítás jelenlegi változata asszimilációs eszköz a romániai magyar közösség ellen

fotó: www.maszol.ro

A romániai régióátalakítás, a kisebbségi európai polgári kezdeményezés és az Európai Tanács készülő kisebbségi jelentése szerepelt a KMKF regionális önkormányzati munkacsoportjának és a magyar Országgyűlés autonómia albizottságának szerda délelőtti közös tanácskozásán. Az ülésen az RMDSZ-t Korodi Attila parlamenti képviselő és Vincze Loránt nemzetközi titkár képviselte.

Korodi Attila a romániai régióátalakítási folyamatát ismertette és úgy értékelte,  hogy a kormány által bemutatott átszervezési terv a magyar közösség számára rendkívül hátrányos. "Úgy látszik,  hogy a többség asszimilációs eszközként használja az átalakítást, hiszen a magyar közösség meglévő közigazgatási jogköreiből, a magyar megyékből farag le. Ha a kedvezőtlen tervet nem sikerül megváltoztatni, az a romániai magyar társadalomban példátlan elégedetlenséget szül és végül az emberek az utcára vonulnak. Ki kell használni a hátralevő időszakot, diplomáciai fellépéssel, a nemzetközi intézmények tájékoztatásával" - mondta az RMDSZ parlamenti képviselője.

A Szili Katalin és Harangozó Gábor által elnökölt ülés résztvevői tájékoztatást szereztek az európai polgári kezdeményezésekről. Az RMDSZ nevében Vincze Loránt úgy fogalmazott: "A kisebbségi polgári kezdeményezés a legkiválóbb alkalom arra, hogy a Kárpát-medencei magyar nemzeti közösség szolidáris legyen és egyként gyűjtsön támogató aláírásokat a bejegyzett kisebbségi kezdeményezésekre. Az aláírások nagy része nyilvánvalóan a magyar közösségektől fog származni, de a kezdeményezésnek európai szintűnek kell lennie, európai szolidaritássá kell válnia." Az RMDSZ nemzetközi titkára hozzátette:  a kisebbségvédelem területén az Európai Unióban meglévő szabályozások száma a nullához közelít.  "Az RMDSZ-nek és európai partnereinek kezdeményezése, annak elfogadása esetén megteremti a kisebbségvédelmi szabályozás első elemeit, ez pedig a magyar közösségek egyik fontos céljának teljesítését jelentené" - mondta Vincze Loránt.

A KMKF munkacsoportja és a magyar Országgyűlés autonómia albizottsága a budapesti tanácskozáson együttes állásfoglalást fogadott el a tervezett romániai régióátalakításról, amely a tényleges és teljes körű autonómiát nevezi meg a nemzeti közösségek szülőföldön boldogulásának és fennmaradásának zálogaként, amely az európai,  tagállamokra is érvényes szubszidiaritás elvének egyik valós leképezése.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.