A nagyszülőket támogatná az RMDSZ a gyereknevelési folyamatban

2013.05.29. | Ifjúság , Szociális
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A nagyszülőket támogatná az RMDSZ a gyereknevelési folyamatban

A nagyszülőknek a gyermekek nevelésében való részvételét szorgalmazza az a törvényjavaslat, amelyet Markó Attila és Máté András Levente képviselők állítottak össze és nyújtottak be a Képviselőház Állandó Bürójához. A tervezett törvénymódosítás szabályozná továbbá a gyereket örökbefogadó és a vér szerinti szülők között felmerülő egyenlőtlen jogokat, valamint megoldásokat javasolna azokra a bevételi forrásokra, amelyeket a gyermeknevelési időszak alatt a kismamák megtarthatnak.

“Az általam javasolt módosítások két célt szolgálnak: egyrészt kiküszöbölni egy olyan megkülönböztetést, amely jelenleg az örökbefogadó szülő és a rendes szülő jogai között létezik, másrészt szorgalmazná a nagyszülők gyereknevelési támogatását, amennyiben munkanélküliek vagy már nyugdíjasok” - taglalta Markó Attila, majd elmondta, hogy törvényjavaslat összeállítása előtt kérdést intézett a munkaügyi miniszterhez, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy törvény különbséget tesz a vérszerinti és az örökbefogadó szülő között, amely a jogok gyakorlását és a támogatások biztosítását jelenti.

„Amennyiben egy másfél éves gyereket szeretnének örökbe fogadni, akkor az örökbefogadók csak a hátralevő félévben részesülnek gyereknevelési támogatásban, ráadásul nem is ugyanolyan mértékben, mint a vérszerinti szülő. A törvényjavaslatunk erre a helyzetre nyújtana megoldást, egyenlőséget biztosítana az örökbefogadó szülő és a vér szerinti szülő jogai között” – példázott Markó, majd a második javaslatát részletezte: „Szintén ennek a törvénynek a kiegészítését célozza az a módosítás, amely enyhítené azt az érzelmi és tényleges törést, amely a gyerek két éves korában következik be, amikor a gyereknevelési szabadság lejár. Oda kell figyeljünk a gyerekek életigényére, hiszen két éves koráig az egyik szülő folyamatosan vele van, azután viszont kénytelenek nevelőket alkalmazni a szülők. A javaslatunk erre a problémára nyújt megoldást és lehetővé tenné, hogy amennyiben a nagyszülő munkanélküli vagy nyugdíjas, egy szimbolikus összeg fejében, amely a minimálbér felét jelentené, otthon maradhasson a gyerekkel, amíg az betölti a harmadik életévét, amikor óvodába mehet ” – fejtette ki a sepsiszentgyörgyi képviselő a törvénymódosító javaslatot.

Máté András Levente Kolozs megyei parlamenti képviselő által megfogalmazott javaslatok értelmében a gyermeknevelési időszak alatt a fiatal anyukák azokkal a bevételeikkel is rendelkezhetnek, amelyekhez szerzői jogdíjas szerződések, EU-s földalapú mezőgazdasági támogatások vagy lakbérleti-szerződések alapján jutnak, amennyiben ezen bevételek nem az állami költségvetésből származnak, és összegük nem haladja meg a havi 600 lejt.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.