A közösség adja egy város erejét

2012.06.01. | Hunyad , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vajdahunyad erőre kaphat a közösség segítségével, a lakosság támogatásával, elutasítva mindazokat a törekvéseket, amely az összetartozás alapjait kikezdik – fogalmazott Winkler Gyula csütörtök este a Vajdahunyadi Képzőművészeti Galériában megtartott Vajdahunyad-Hunedoara-Eisenmarkt fotóalbum bemutatásán.

Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke a kötet ismertetésekor összefogásra buzdította a vadahunyadiakat.
„Megtisztelő felkérés volt, hogy támogassam az album megjelenését, amely a hunyadi ipar történetének állít emléket régi, akár száz évesnél is korábbi fotográfiákon keresztül. Azért is éreztem megtisztelőnek a felkérést, mert szeretem szülővárosomat, Vajdahunyadot, és ennek az albumnak a létrejötte az én szerény hozzájárulásom a történelmünket alakító nagyapáink, dédapáink emlékének megőrzéséhez” – vallotta be az EP-képviselő, kiemelve, hogy az albumban szereplő fényképek különleges világot tárnak fel. „Egy olyan világba vezetnek, amelyről nosztalgiával beszélünk, mert akkor az emberek büszkék voltak arra, hogy egy tiszteletre és összetartozásra épülő,  életrevaló közösség tagjai lehettek. Lapozgatva a fotókat ugyanakkor a jövőre gondolva, meggyőződésem, hogy városunk erőt meríthet a vajdahunyadiak, a közösség életerejéből” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Az EP-képviselő beszélt a jelenlegi Vajdahunyadról, a mai megosztott közösségről, amely sokszor olyan problémákkal küzd, amelyek megoldhatatlannak tűnnek, hatásai visszafordíthatatlanok. „A valóság kegyetlen, a megosztottság semmi mást nem hozott a vajdahunyadiak életébe, mint sokszor szándékosan létrehozott gondokat, ellentéteket. Ezek a problémák azért tűnnek legyőzhetetlennek, mert menetközben elvesztettük a minket összetartó szolidaritást. Vissza kell térnem ismét nagyapáinkhoz, dédapáinkhoz, akik közösen olyan életrevaló közösséget hoztak létre, amely az egyáltalán nem könnyű iparágból, a bányászatból és a vasfeldolgozásból élt. Nehéz és kitartó munkával építették fel ezt a közösséget, a jövő generációira gondolva. Nem egy település létrejöttéről beszélünk, hanem egy közösség létrehozásáról, ehhez pedig erőfeszítésre, bizalomra, szülőföld iránti szeretetre, nyitottságra, elkötelezettségre és nemes lélekre van szükség” – mondta Winkler Gyula.

Az EP-képiselő meggyőződését fejezte ki, hogy ezek a tulajdonságok megvannak a vajdahunyadi lakosokban, nemzetiségtől és kortól függetlenül. „Nekünk, vajdahunyadiaknak közösen kell megtalálni az erőt és a bölcsességet ahhoz, hogy közösségünk építését folytatni tudjuk, elutasítva  mindazokat a törekvéseket, amely összetartozásunkat aláássák. Szeretem azt hinni, hogy ezek a fényképek eljutnak a gyerekek kezébe, és ők így megtanulhatják, hogy olyan soknemzetiségű közösséghez tartoznak, amelynek gyökerei mélyre nyúlnak, amelyet a munka iránti tiszteletre, békés együttélésre és az összetartozásra építettek” – mondta Winkler Gyula.

A fényképalbumot Fazakas Tibor festőművész mutatta be, a fényképgyűjteményről Constantin Găină a a kötet felelős szerkesztője beszélt, míg Eperjesi Kálmán nyugalmazott mérnök a vaskohászat történetét ismertette. A Vajdahunyad-Hunedoara-Eisenmarkt fotóalbumot korábban Déván mutatták be.  

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.