A 2012-es választásokon is csak magunkra számíthatunk – Kelemen Hunor szövetségi elnök a Kolozs Megyei Önkormányzati Tanácskozáson

2011.12.04. | Aktuálpolitika , magyar-magyar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A 2012-es választásokon is csak magunkra számíthatunk – Kelemen Hunor szövetségi elnök a Kolozs Megyei Önkormányzati Tanácskozáson

 

Elsősorban az önkormányzatok szerepéről és súlyáról, valamint aktuálpolitikai témákról beszélt szombaton, december 3-án Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Kolozs megyei Várfalván megtartott önkormányzati tanácskozáson, amelyen több mint 120 képviselő, az RMDSZ megyei szervezetének elnöksége és a Főtitkárság munkatársai voltak jelen.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a tanácskozást a jövő évi költségvetés tervezetének ismertetésével kezdte, mint mondta, a gazdasági válság miatt a 2012-es költségvetés nem lesz nagyobb, mint az idei volt, ám az RMDSZ arra kiemelt figyelmet fordított, hogy az elkezdett beruházások a településeken folytatódjanak. Elmondta, ha megvalósul az előrevetített 2,3 százalékos gazdasági növekedés, akkor jövő év közepétől sor kerülhet a nyugdíjak és az állami bérek emelésére is.

A jövő évi önkormányzati és parlamenti választásokkal kapcsolatosan a szövetségi elnök elmondta, több mint 4 hónapos egyeztetés előzte meg a koalíciós partnerekkel leszögezett választási elvet. „Ez alatt a négy hónap alatt folyamatosan egyeztettünk az RMDSZ megyei szervezeteivel, önkormányzati képviselőinkkel, majd ezt követően véglegesítettük koalíciós partnereinkkel a jövő évi választások alapelveit. Az RMDSZ-en belüli konzultációk során azt láttuk, hogy a többség támogatja az önkormányzati és a parlamenti választások összevonását, ennek fejében elértük az arányos képviseleti rendszer kialakítását. Azt tervezzük, hogy úgy, ahogy azt 2011 elején is tettük, jövőben is írásos protokollumban rögzítsük koalíciós partnereinkkel a 2012-es prioritásokat, köztük természetesen a választási rendszerre vonatkozó elveinket” – jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, az RMDSZ-nek az az érdeke, hogy továbbra is erős maradjon az önkormányzatokban, ennek érdekében a választásokra való felkészülést már most el kell kezdeni.

A magyar-magyar kapcsolatokról Kelemen Hunor elmondta, egy hét leforgása alatt kétszer is tanácskozott Budapesten nemzetpolitikai kérdésekről. „A múlt héten a Magyar Állandó Értekezlet ülésén vettünk részt, majd azt követően sor került az RMDSZ és a FIDESZ hivatalos találkozójára, amelynek végén arra a következtetésre jutottunk: mindenkinek érdeke az együttműködés, a két szövetség kapcsolatának rendezése jó úton halad. Ezen a héten pedig a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumára került sor, ahol egyetlen napirendi pontot vitattunk meg: a magyar választójogi törvényt. Ezzel kapcsolatosan az RMDSZ-nek az az álláspontja, hogy a határon túl élő, kettős állampolgársággal rendelkezők egy országos listára szavazhassanak. Így teljes jogú állampolgárok maradnak, ám szavazatukkal nem befolyásolják Magyarország belpolitikai arányait, és erősítik a magyar nemzeten belüli szolidaritást és bizalmat” – tájékoztatott az RMDSZ elnöke.

Összegzésképpen elmondta, „a jövő évi választásokon ismét csak magunkra számíthatunk, amint azt az elmúlt 22 évben megtanultuk. Nekünk a román pártok nem barátaink, hanem partnereink, mi az RMDSZ-en belül kell erősek és egységesek maradjunk, csak így lehetünk sikeresek. Ami pedig a legújabb pártalapítók szándékát, a koalíciós párt létrehozását illeti, ez a lépés lenullázná az RMDSZ megyei, önkormányzati és kormányzati tagjainak a munkáját, az elmúlt 22 esztendő közös erőfeszítéseit.  Mi elmondtuk többször is az elmúlt időben, hogy az RMDSZ ajtaja tárva-nyitva áll, az együttműködésre készen állunk” – fejtette ki Kelemen Hunor.

A tanácskozás során Horváth Anna önkormányzati főtitkár-helyettes ismertette az „Önkormányzati Konzultáció” eredményeit, amely során az RMDSZ Főtitkársága feltérképezte a helyi önkormányzatok eddig elért eredményeit és rangsorolta a következő időszak prioritásait, majd az európai uniós pályázati lehetőségeket ismertették.   

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.