785 küldött az RMDSZ XI. Kongresszusán

2013.02.25. | SZKT , Kongresszus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


785 küldött az RMDSZ XI. Kongresszusán

A Szövetség XI. Kongresszusára Csíkszeredában kerül sor, 2013. május 25-én, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának február 23-i, marosvásárhelyi ülésén elfogadott határozata értelmében.

„A Szövetségi Képviselők Tanácsa szombati gyűlésén határozatban döntött a kongresszusi mandátumok elosztásáról, amely szerint kongresszusi korporatív küldöttek a Főtitkárság és az SZKT testületének tagjai, illetve a polgármesterek és a városi alpolgármesterek” - nyilatkozta ma reggel Kovács Péter főtitkár, majd hozzátette: „a Szövetségi Alapszabályzat szerint a korporatív képviselet nem érheti el a kongresszusi küldöttek létszámának felét, ezért az SZKT a választott küldöttek számát 402-ben határozta meg, amelyből a Magyar Ifjúsági Értekezlet a Kongresszus választott mandátumainak 15%-val, vagyis 60 mandátummal, az országosan elismert platformok 4-4 mandátummal, és a területi szerveztek 306 mandátummal rendelkeznek. Ez utóbbit a magyarok számarányát, valamint az önkormányzati- és parlamenti választások eredményeit figyelembe véve osztotta el az SZKT a megyei szervezetek között” – emelte ki a főtitkár.

A kongresszusi biztosi tisztséget is betöltő főtitkár a továbbiakban ismertette az alapszabályzat-módosító és a kongresszusi dokumentumokat kidolgozó bizottságok struktúrájáról szóló határozatot, amelynek értelmében az alapszabályzat-módosítását a szövetségi elnök, a politikai alelnök, a Főtitkárság, a Magyar Ifjúsági Értekezlet, és a platformok megbízottjai végzik, valamint két megyei/területi elnök, egy-egy képviselő és szenátor, egy megyei tanács elnök vagy alelnök és egy polgármester vagy alpolgármester. A Kongresszusi dokumentumokat kidolgozó bizottság a nemzetpolitika, a gazdaság, az oktatás és tudományos kutatás, a művelődés, a regionális kérdések, a régió- és területfejlesztés, a szociálpolitika, az egészségügy,a környezetvédelem, az ifjúság, a külpolitika, és a társadalmi szervezetek szakterületeinek ismerőiből áll.

A XI. Kongresszus előkészítési ütemtervével kapcsolatban Kovács Péter elmondta: „Az Alapszabályzat- és a Programmódosító bizottságok személyi összetételének elfogadása, valamint a nyilvános konzultáció meghirdetése március 2-ig, az Alapszabályzat- és Programmódosító javaslatok beküldése március 31-ig történik meg, amelyről a május 11-én SZKT vitát szerveznek, és szintén eddig jelölik ki a kongresszusi küldötteket is.”

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.