437 millió lej a Kovászna megyei víz- és csatornarendszer, úthálózat, iskolák és óvodák építésére – lendületet kap a Háromszéki Települések Modernizációs Programja

2017.07.21. | Kovászna
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


437 millió lej a Kovászna megyei víz- és csatornarendszer, úthálózat, iskolák és óvodák építésére – lendületet kap a Háromszéki Települések Modernizációs Programja

Az Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) által, a Regionális és Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett, települések korszerűsítésére és megyei szintű modernizálásra vonatkozó programja révén 437 millió lejt (mintegy 97 millió euró) pályáztak meg sikeresen a megye közigazgatási egységei víz- és csatornarendszer, úthálózat, iskolák és óvodák építésére, polgármesteri hivatalok és orvosi rendelők felújítására. Ez az összeg két részből tevődik össze: 45 millió lej (10 millió euró) a Nagyborosnyó-Nagypatak-Bodzaforduló közötti megyei út teljes körű korszerűsítésére, valamint a PNDL 2 programon belül 392 millió lej (87 millió lej).

Háromszéken azt tapasztaljuk, hogy felértékelődnek a vidéki települések, a fejlődés azonban nem egyenlő módon és egyforma mértékben zajlik. Nagy felelőssége van ebben a megye öt városának, hiszen Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna, Barót és Bodzaforduló egy-egy mikrórégió központjaként működnek. A Potsa József Megyefejlesztési Stratégia keretében új lendülettel folytatódik a Háromszéki Települések Modernizációs Programja, mert azt szeretnénk, hogy egy felelős, kiegyensúlyozott, várost és vidéket összekötő, sokszálú kapcsolatrendszer kiépítésével segítsük a települések gazdasági fejlődését" – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Kiemelte, hogy a helyi önkormányzatok szinte teljes egészében megkapták a kért támogatást, tehát fontos része volt az előkészítő munkának, amelyhez a megyei önkormányzat munkatársai szakmai támogatást nyújtottak. „Összességében a 437 millió lej nem kevés összeg fejlesztésekre, hiszen lényegesen nagyobb, mint amennyi lakosságarányoson jutna a megyének. Természetesen mindig lenne hely a többre. Sajnos, a megyében öt olyan község van, ahonnan nem tettek le egy pályázatot sem" – jegyezte meg a tanácselnök.

A megyei önkormányzat a program által a 2016-2020-as ciklusban egy integrált vidéki településfejlesztést ösztönöz a pályázati rendszerek összehangolása által. 2016 a tervezés éve volt, 2017 a pályázás éve. 2020-ig a kivitelezés időszaka következik" – tájékoztatott Henning László alelnök, hozzátéve, hogy az Országos Helyi Fejlesztési Program által finanszírozott fejlesztések csak egyik pillérét képezik a Háromszéki Települések Modernizációs Programjának, hiszen további országos és uniós pályázatokat is elindítottak, esetenként más önkormányzatokkal partnerségben.

Kovászna Megye Tanácsa, a megye öt városa, valamint 35 község 105 fejlesztési projektre pályázott sikeresen. Kovászna Megye Tanácsa többek között az Ajta patakán áthaladó nagyajtai híd kicserélésére, a Lécfalva-Maksa közötti megyei út teljes körű korszerűsítésére és az ott található híd és áteresz javítására pályázott összesen 22,75 millió lej értékben. A legtöbb pályázatot, 12 projektet Dobolló község tette le, őt Sepsiszentgyörgy követi tíz, többségében útjavítást célzó pályázattal. A pályázatok értékét tekintve Zágonbárkány és Uzon vezet, mindkét község 30 millió lejt kapott fejlesztésre, Barót 25,2 millió lejt, Kovászna 22,2 millió lejt, Sepsiszentgyörgy 20,6 millió lejt, Bodzaforduló 19,5 millió lejt. Tíz millió lej fölött kapott Dobolló (18,4 millió), Gelence (10,9 millió), Gidófalva (10,7 millió), Kökös (16,3 millió), Lemhény (10,2 millió), Szitabodza (18,3 millió), Torja (11,7 millió), Zabola (14,5 millió).

A Háromszéki Települések Modernizációs Program célja a vidék társadalomban betöltött funkciójának erősítése, a vidéki infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése, a vidék kulturális örökségének védelme. Ennek közvetlen eredménye a vidéki településeken élő lakosság megélhetési körülményeinek, jövedelemszerzési lehetőségeinek, életminőségének javítása.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.