Főoldal > Székely István > kapcsolódó hírek száma: 81
Megalakult a KAT közoktatás szakbizottsága
Megalakult a KAT közoktatás szakbizottsága

Megalakult a Kulturális Autonómia Tanács (KAT) közoktatási szakbizottsága. Az ülésre a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkárságán november 16-án, pénteken került sor. A KAT-ban a reprezentatív civil szervezetek képviselői, a történelmi egyházak által delegált személyek, valamint oktatási-kulturális intézmények vezetői vesznek részt: a közoktatási szaktestület azokból alakult, akik az egyetem előtti oktatást meghatározó opciójukként jelölték meg.


Elősegíteni a roma integrációt - Munkacsoport alakult a Szövetség kezdeményezésére
Elősegíteni a roma integrációt - Munkacsoport alakult a Szövetség kezdeményezésére
2012.11.13. | RMDSZ , Szociális

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkárságának kezdeményezésére roma integrációs munkacsoport alakult november 13-án, kedden, Kolozsvárott. A munkacsoportba olyan polgármesterek, tudományos kutatók, civil szervezetek vezetői, pályázatíró szakemberek kaptak meghívást, akik a magyar anyanyelvű romák társadalmi integrációjának elősegítésén dolgoznak.


Megalakult a KAT művelődési szakbizottsága
Megalakult a KAT művelődési szakbizottsága

November 12-én, hétfőn, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkárságán megalakult a Kulturális Autonómia Tanácsának (KAT) közművelődés és művészet szakbizottsága.


KAT: Cél a kortárs képzőművészeti közgyűjtemény és galériahálózat létrehozása
KAT: Cél a kortárs képzőművészeti közgyűjtemény és galériahálózat létrehozása

A kortárs képzőművészeti közgyűjteményről és galériahálózatról tárgyalt Székely István, az RMDSZ főtitkárhelyettese, a Kulturális Autonómiatanács (KAT) elnöke Vargha Mihállyal, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatójával csütörtökön, május 24-én Sepsiszentgyörgyön.


Hiánypótló programokat helyez előtérbe a KAT
Hiánypótló programokat helyez előtérbe a KAT

A Kulturális Autonómia Tanács (KAT) azokat a pontosan megfogalmazott, több megyére kiterjedő, konkrét programokat helyezi előtérbe, amelyek létező igényt, hiányosságot pótolnak – jelentette ki szerdán Kolozsváron Székely István, a testület elnöke, az RMDSZ főtitkárhelyettese.


KAT: fókuszban a magyarság
KAT: fókuszban a magyarság

A Kulturális Autonómia Tanács (KAT) nagy hangsúlyt fektet a magyar társadalom számára fontos programok beindítására. Össze kell gyűjtenünk azokat az önszerveződéssel kapcsolatos elképzeléseket, amelyek az elmúlt években elakadtak, és ezeket kell sikerre vinnünk.


Megalakult a Kulturális Autonómia Tanács
Megalakult a Kulturális Autonómia Tanács

Kelemen Hunor szövetségi elnök április 14-re, szombaton délelőtt 12 órára hívta össze a Kulturális Autonómia Tanács tagjait a testület alakuló ülésére. A tanácskozás napirendjén szerepelt a szaktestületek megalakítása, az ideiglenes vezetőség megválasztása, valamint a KAT küldetésének elfogadása.


Szükséges az erdélyi tájházak szövetségének létrehozása
2012.04.01. |

A tájházak fontos szerepet töltenek be nemzeti identitásunk megőrzésében és továbbadásában – fogalmazott Székely István, az RMDSZ főtitkárhelyettese szombaton, március 31-én a Kriza János Néprajzi Társaság által szervezett „Az erdélyi tájházak fejlesztésének lehetőségei” című szemináriumon.


Prioritás a nagyvárosi szórványközösségek támogatása
2012.03.20. | Szórvány , Szociális

A 2011. évi népszámlálás részeredményei bebizonyították azt, hogy amikor szórványról beszélünk, a gond elsősorban a nagyvárosok lakótelepein van, ugyanis Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely lakótelepein több fiatal kerül nyelv- és identitásváltás küszöbére, mint ahányan a hagyományos, dél-erdélyi szórványközösségekben – nyilatkozta Székely István, a Szövetség főtitkárhelyettese ma Budapesten az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézete által szervezett konferencián.


Március 15-e Nagyenyeden
2012.03.15. | Fehér megye , Megemlékezés

Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban tartotta központi március 15-i ünnepségét a Fehér megyei RMDSZ. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett eseményen jelen volt Székely István, az RMDSZ főtitkárhelyettese, Kováts Krisztián, az RMDSZ Fehér megyei elnöke, Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója, Sorin Bumb, a Megyei Tanács alelnöke, valamint Mihai Josan, Nagyenyed polgármestere.