Főoldal > Markó Attila Gábor > kapcsolódó hírek száma: 82
RMDSZ: karaktergyilkosság történik Romániában a korrupcióellenes harc leple alatt – jogtalan vád alapján hurcolták meg Markó Attilát
RMDSZ: karaktergyilkosság történik Romániában a korrupcióellenes harc leple alatt – jogtalan vád alapján hurcolták meg Markó Attilát
2017.03.08. |

A korrupcióellenes harc leple alatt karaktergyilkosság történik Romániában, ezt bizonyítja a tegnap a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék által a DNA-nak visszaküldött dosszié is, amely alapján az Ügyészség vádat emelt Markó Attila és még 9 személy ellen, amelyben kimondja, nem elégségesek a dossziéban összeállított iratok a vádemelésre, hiszen nem bizonyított az a tény, hogy az ANRP tagjai túlbecsülték egy visszaszolgáltatott telek értékét. Ez azt jelenti gyakorlatilag, hogy Markó Attilát az elmúlt évben és az előző években is jogtalanul vádolták, hiszen az Ügyészség által összeállított dosszié nem tükrözi a valóságot, és nem meríti ki a vádemeléshez szükséges jogi érvelés minimális elvárásait. Ki fogja felelősségre vonni az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget, azért mert emberek életét és karrierjét forgatja fel, lehetetleníti el?!” − mutatott rá Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke azt követően, hogy a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék visszaküldte az Ügyészségnek azt a dossziét, amelyben Markó Attilát és még 9 embert azzal vádolt, hogy túlértékelte a visszaszolgáltatott földterületet az ANRP tagjaként.


Az RMDSZ kezdeményezésére bővítik a diszlexiás gyerekek tanulási lehetőségeit
Az RMDSZ kezdeményezésére bővítik a diszlexiás gyerekek tanulási lehetőségeit
2015.12.23. | Képviselőház

Markó Attila volt RMDSZ-es képviselő kezdeményezésére, az oktatási törvény hét cikkelyének módosítása mellett döntött a héten a szenátus, a diszlexiás gyerekek tanulási lehetőségeinek kibővítése érdekében. Az RMDSZ és más politikai alakulatok által is támogatott javaslatok lehetővé teszik, hogy a nulladik, illetve az első osztályokban szakemberek mérjék fel és azonosítsák a tanulási nehézségekkel küszködő gyerekeket.


Markó Attila döntése bátor és korrekt – Lemondott mandátumáról az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője
Markó Attila döntése bátor és korrekt – Lemondott mandátumáról az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője
2015.04.01. | Képviselőház

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség bízik Markó Attila ártatlanságában és szolidáris vele. Úgy, ahogy eddig is, ezután is támogatni fogja őt, lehetőségei és eszközei függvényében.  Bízom abban, hogy ami ezekben a napokban történik, nemcsak Markó Attilával, hanem a visszaszolgáltatási folyamatok helyzetével, nem azért történik, és nem azt hivatott elérni, hogy leállítsák azt a restitúciót, ami még nem fejeződött be. Ugyanakkor abban is bízom, hogy nem próbálnak újabb államosítási kísérleteket tenni a már visszakapott ingatlanok esetében” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök Bukarestben, április 1-jén, szerdán azt követően, hogy Markó Attila eljuttatta parlamenti képviselői mandátumról való lemondását az alsóháznak.


Állásfoglalás
Állásfoglalás
2014.12.03. |

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szolidaritásáról biztosítja Markó Attila parlamenti képviselőt, miután a Képviselőház plénuma ma úgy döntött, hozzájárul az RMDSZ-es politikus előzetes letartóztatásához. Markó Attila ellen úgy indul most bűnvádi eljárás, hogy azon a bizottsági ülésen, amelyre az ügyészség hivatkozik, bizonyíthatóan nem volt jelen, hiszen 2011. március 15-én Markó Attila Brassó megyében vett részt az ünnepi megemlékezéseken. Ezzel együtt kollégánknak nem mutatták meg az ellene zajló ügy dossziéját, meg sem hallgatták őt. 


Markó Attila: az örökbefogadó szülőt is megilleti a gyermeknevelési szabadság (AUDIÓ)
Markó Attila: az örökbefogadó szülőt is megilleti a gyermeknevelési szabadság (AUDIÓ)
2014.09.29. | Szociális , család

Üdvözli Markó Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője azt a javaslatot, miszerint gyermeknevelési szabadság járna azoknak a nevelőszülőknek is, akik gyermekeket fogadnak örökbe. Gabriela Coman, a Gyermekjogvédelmi és Örökbefogadási Hatóság elnöke olyan törvénymódosítást javasolt, amelynek értelmében az örökbefogadást követően legfennebb 2 évre, gyereknevelési szabadságot vehet ki az örökbefogadó szülő is.


Kelemen Hunor közösségünk hangja (AUDIÓ)
Kelemen Hunor közösségünk hangja (AUDIÓ)
2014.08.22. | államelnök-választás

,,Kelemen Hunor a nyitottság, szolidaritás és az egyenes beszéd embere, aki képes megtestesíteni azokat az értékeket, amelyeket a magyar közösség képvisel. 14 éve az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője, de ugyanúgy szívügye a Szórvány, mint Székelyföld, ismeri a Partiumot és Bánságot, otthonának tekinti Közép-Erdélyt”– nyilatkozta a Szövetség államelnök-jelöltjéről Markó Attila parlamenti képviselő, majd hozzátette: Románia első magyar kulturális minisztereként becsülettel és hatékonyan végezte a munkáját, kivívta a román értelmiségiek elismerését.


Markó Attila: a magyar kisebbség számára hosszú távon az önrendelkezés a megoldás (AUDIÓ)
Markó Attila: a magyar kisebbség számára hosszú távon az önrendelkezés a megoldás (AUDIÓ)
2014.07.02. | Ifjúság , Kisebbségvédelem

A Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) és a Youth Media Egyesület szervezésében nemzetközi ifjúsági képzés zajlik június 28. és július 6. között, Sepsiszentgyörgyön, közel 30 azerbajdzsáni, örmény, olasz, szerb, albán, magyarországi, spanyol, moldvai és török ifjúsági vezető részvételével.


Ezentúl anyanyelven is kérhető jogorvoslat a Nép Ügyvédjétől
Ezentúl anyanyelven is kérhető jogorvoslat a Nép Ügyvédjétől
2014.07.02. | Nyelvi jogok

Hatályba lépett a múlt héten elfogadott 48/2014 számú sürgősségi kormányrendelet, amely a Nép Ügyvédjéről szóló törvény módosításáról szól. Az elfogadott jogszabály többek között azt is előírja, hogy a kisebbségi közösségekhez tartozó személyek anyanyelvükön kérhetnek jogorvoslatot a Nép Ügyvédjétől – tájékoztatott ma délben Markó Attila, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselője.


Az RMDSZ üdvözli  az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia-ellenes Bizottságának Romániáról szóló jelentését (AUDIÓ)
Az RMDSZ üdvözli az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia-ellenes Bizottságának Romániáról szóló jelentését (AUDIÓ)

"Mint ezt már az előző években is érezhettük, most ismételten beigazolódott, hogy az Európa Tanács odafigyel a romániai nemzeti közösségek, ezen belül a magyar közösség jogainak betartartására” – reagált Markó Attila, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselője az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia-ellenes Bizottságának (ECRI) ma nyilvánosságra hozott jelentésére. Amint a neve is mutatja, ECRI az Európa Tanács egyik legfontosabb szakintézménye, ötévente készít időszakos jelentéseket a tagállamok kisebbségi jogi helyzetéről, ezekben kiemelten a többség–kisebbség viszonyát, a rasszizmust, idegengyűlöletet és intoleranciát vizsgálja.


Európai Beszélgető Estek - Európának be kell látnia, hogy Romániában gond van a jogállamisággal
Európai Beszélgető Estek - Európának be kell látnia, hogy Romániában gond van a jogállamisággal

"Az Európai Unió akkor fog felfigyelni a Mikó-ügyre, ha nem egyházi, kisebbségi kérdésként, hanem jogállami problémaként mutatjuk be. Azt kell belátnia Európának, hogy Romániában gond van a jogállamisággal” – ezt hangsúlyozta Sógor Csaba és Markó Attila RMDSZ-es képviselő az Európai Beszélgető Estek keretében megszervezett újabb közéleti fórumon.