Főoldal > Vélemény anyagok
Választási turizmus?
Választási turizmus?
2020.02.18. | Aktuálpolitika

Nem emékszem pontosan hány, mindenesetre sokéves a választási turizmus fogalma. Úgy született meg, hogy bebizonyosodott: egyes pártok – lényegtelen, hogy melyek – buszokkal, személyautókkal egy másik helységbe embereket szállítottak, akik pótlistákon leszavaztak, többnyire másodszor, meghamisítva a tényleges helyi szavazatok helyzetét.


Iskola harminc év után
Iskola harminc év után
2020.02.11. | Oktatásügyek

Harminc évvel ezelőtt százezer erdélyi magyar vonult utcára, követelve az anyanyelvű oktatás visszaállítását. Megoszlanak a vélemények, hogy az akkori marosvásárhelyi gyertyás- könyves tüntetésen valóban százezren voltak-e, de ez lényegtelen, hiszen más városokban is ugyanúgy foglalkoztatta az embereket az anyanyelvű oktatás kérdése. Kolozsváron, Brassóban és más városokban is voltak tüntetések, vagy napirendre került a magyar osztályok és tanintézmények visszaállításának ügye. Egyes helyeken ez sokkal könnyebben ment, mint például Marosvásárhelyen. Kolozsváron például egy csapásra sikerült visszaállítani három magyar tannyelvű iskolát Octavian Buracu akkori polgármesternek köszönhetően.


Becsületes politizálás
Becsületes politizálás
2020.02.05. | Kormány

A hatalmon lévőkről vagy rosszat kell írni, vagy semmit – tanítják minden rendes újságíró iskolában. Ennek tudatában sem vagyok biztos abban, hogy most jogos a bírálat a RMDSZ irányában, amiért „lics-locs politikát‟ folytatna, hisz miután a liberálisokkal társult, hogy megbuktassa a szociáldemokratákat, most a szocdemekkel együtt a liberálisok ellen készül szavazni.


30 év múltán
30 év múltán
2020.01.18. | RMDSZ

Szemellenzős kampány
Szemellenzős kampány
2019.10.08. | respekt

Gondok emésztik Európát. Nagy probléma, hogy szakértők szerint gyengül Németország gazdasága, sokan recessziót emlegetnek, ami természetesen kihat az egész unió gazdaságára. Nem beszélve a Brexitről a maga hatásaival, és még sok olyan gazdasági és politikai történésről, ami joggal aggasztja a politikusokat, az üzleti világot és az egyszerű embereket is. Aztán világprobléma az USA és Kína közötti kereskedelmi háború, hátrányosan érinti az Európai Uniót és benne Romániát is.


Hirtelen jött magyarbarátság
Hirtelen jött magyarbarátság
2019.09.18. | respekt

Nagyon el lehet keseredve Viorica Dăncilă, ha még a 14 éve folyton félrerúgott kisebbségi törvénytervezetet is kiásta – nyilván nem az irántunk való jóindulatból, hanem az RMDSZ szavazataiért cserébe. Ám ez is csak azt mutatja, hogy milyen szinten áll a kormányzás ebben a balkáni államban, ahol a miniszterelnök még mindig azt hiszi, hogy kilóra megvásárolhat bárkit.


Dan Barna sziréndala
Dan Barna sziréndala
2019.09.13. | respekt

Nagyon áramvonalas, übertoleránsnak hangzó, de egyben nagyon elcsépelt és átlátszó – valahogy így jellemezhető a világmegváltó hevület fűtötte Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke és a hasonló ambíciókkal megvert PLUS-szal közös államfőjelöltje, Dan Barna felvetése, amelyben az etnikai szavazás meghaladására buzdított.


Az RMDSZ és a tudatlanság fátyla
Az RMDSZ és a tudatlanság fátyla
2019.09.10. | államelnök-választás

Kelemen Hunor elnökjelöltségét, s egyáltalán egy magyar elnökjelölt létjogosultságát sokan – már csak az RMDSZ és a FIDESZ-KDNP közt kialakult partnerségi viszony miatt is – több-kevesebb ingerültséggel fogadják.