Mózes Edith

Vad kampány

2019.05.14. | európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Mózes Edith

Vad kampány

Teljében az európai parlamenti választások kampánya. Elég, ha belepillantunk a pártok rendezvényeibe. Az egyszerű földi halandó számára – miközben a politikusok handabandázásait, alpári marakodását hallgatja –, napnál világosabb, hogy ebben a kampányban senkinek sem számít az Európai Unió vagy akár Európa jövője.

Zajlik a kampány, mindegyik politikai alakulat „hozza a formáját‟.

Különösen a volt államelnök pártja, a Népi Mozgalom az, amelynek jelöltjei a nacionalizmust tűzték zászlajukra. A felfokozott magyarellenesség mellett ugyanakkor a Moldovával való egyesülés témájával „ütik a vasat‟, abban bízva, hogy a román állampolgársággal is rendelkező moldovai állampolgárok szavazatával bejuthatnak az Európai Parlamentbe, miközben galád módon azzal támadják az RMDSZ-t és a magyar kormányt, hogy kettős szavazásra buzdítja a romániai magyarságot.

A vezető kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt mindenáron szeretné megőrizni hagyományos szavazótáborát, és csökkenteni az újabban megjelent formációk esélyeit. Elsősorban a volt szocdem kormányfő által létrehozott Pro Romániáét, amelynek a kampánya egyébként a PSD elnökének a pocskondiázásában merül ki.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Liberális Párt elsősorban erdélyi szavazatokra számít, ami nem biztos, hogy bejön neki, ugyanis a szervezet listavezetője egy híres-hírhedt magyarfaló televíziós műsorvezető. Talán az illető hisztérikus magyar- és PSD-ellenes kirohanásaival próbálja „tűzbe hozni‟ a szavazókat? Ez is egy lehetséges forgatókönyv. De könnyen megtörténhet, hogy ezzel a retorikával a liberálisok tulajdonképpen maguk alatt vágják el a fát, mert egy PSD-ellenes retorika éppen a pocskondiázott kormánypárt szimpatizánsait „mozgatja meg‟, sőt még az USR és a Plus is szavazatokat vehet el tőlük, annak ellenére, hogy sem igazán karizmatikus vezetőkkel, sem tömegbázissal nem rendelkezik.

Ebből a kampányból teljes mértékben hiányoznak az Európai Unió helyzetéről, jövőbeni alakulásáról szóló viták. Az RMDSZ programja világos: azt mondja, hogy ott kell lenni, ahol a döntések születnek, hogy legyen, aki képviselje Brüsszelben az őshonos kisebbségek, ezen belül az erdélyi és Kárpát-medencei magyar közösségek védelmét. Ezért tartja nagyon fontosnak egy, a kisebbségek védelméről szóló európai törvény megalkotását.

Emellett a gazdasági fellendülésre, az emberek jólétére is gondol, ami a fenntartható versenyképesség, a szociális védőháló révén valósítható meg. A következő hétéves költségvetési ciklusban pedig a kohéziós alapok, a közös agrárpolitika révén a területalapú támogatások előnyeit fordítaná az erdélyi magyar emberek hasznára.

A magyarság érdekképviselete ezeket a célokat követi, a vadnál vadabb kirohanásokat másokra hagyja. Ezért rendkívül fontos a voksoláson való részvétel.

Forrás: www.e-nepujsag.ro

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.