Mózes Edith

Szemellenzős kampány

2019.10.08. | respekt
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Mózes Edith

Szemellenzős kampány

Gondok emésztik Európát. Nagy probléma, hogy szakértők szerint gyengül Németország gazdasága, sokan recessziót emlegetnek, ami természetesen kihat az egész unió gazdaságára. Nem beszélve a Brexitről a maga hatásaival, és még sok olyan gazdasági és politikai történésről, ami joggal aggasztja a politikusokat, az üzleti világot és az egyszerű embereket is. Aztán világprobléma az USA és Kína közötti kereskedelmi háború, hátrányosan érinti az Európai Uniót és benne Romániát is.

Ám országunk, a világ ezen mioritikus része mintha észre sem venné, mi zajlik a világban. Megy előre, mint a szemellenzős ló. Elvégre kampányban van. Egy választási kampányban pedig senki sem olyan balga, hogy ne rózsaszínben ecsetelje a jövőt, amely a választókra vár. Feltéve persze, ha rá szavaznak. Ezenkívül mindegyikük a saját rögeszméjét szajkózza. A jelenleg fungáló elnök rögeszméje a kormány megbuktatása, ami érthető is, hiszen évek óta nő benne a frusztráció, mert máig sem sikerült neki. Mögötte a liberálisok kórusa, akik szintén ezt szajkózzák, miközben évek óta sorra buknak meg a menetrendszerű bizalmatlansági indítványaik. A kisebbik kormánypárt – miután vezére nem lett elnökjelölt –, megsértődött, kilépett a kormányból, és beállt a szocikat ócsárlók karába. A szociáldemokratákat is belső konfliktusok gyengítik, de közben optimizmust mutatnak. Szerintük a holnaputáni bizalmatlansági indítvány is elbukik, folytatják a kormányzást, sőt az elnökválasztást is megnyerhetik. Csütörtökön szavaz a parlament, a kormány meg pénteki ülésén készül elfogadni a költségvetés-kiigazítást. A miniszterelnöknek meggyőződése, hogy vannak olyan felelős szociáldemokrata, illetve más alakulatokat képviselő honatyák, akik „tudatában vannak annak, hogy az országnak stabilitásra van szüksége‟.

Beszéljünk a többi jelöltről is. Ezek egy-két kivétellel főleg a nacionalista retorikára alapoznak, nem is gondolnak arra, hogy a választók talán bölcsebbek náluk.

Csupán az RMDSZ kér és ajánl respektet, személyeskedés és sértegetés nélküli korteskedésben reménykedik, fiatalos, lendületes kampánystílust ígér. A magyarok jelöltjének üzenetei nem csupán a magyaroknak szólnak, hanem minden román állampolgárnak. Véleménye szerint olyan politikusokra van szükség, akik jövőképet tudnak nyújtani az országnak. Az RMDSZ elnökjelöltje szerint „a respekt szót értik a magyarok és a románok, és ebből kell kiindulni‟. Ugyanis ha van tisztelet az állam részéről a polgárok irányába, akkor lesz tisztelet az állampolgárok részéről is, ha van tisztelet, akkor van bizalom, és ha van bizalom, akkor lehet építkezni, társadalmat építeni.

Ez az, ami végképp hiányzik a többi tizenhárom jelölt kampányszövegéből.

 

Forrás: Népújság

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.