Kereskényi Gábor

Visszaszerezhető Szatmárnémeti

2016.05.18. | Önkormányzati választások , Szatmár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Visszaszerezhető Szatmárnémeti

Szatmárnémetiben egy váltó hangulat van, és ez nemcsak a magyarok körében érhető tetten.Segítheti az egyfordulós választás a magyar polgármesterjelölt győzelmét Szatmárnémetiben. A városnak annak ellenére magyar polgármestere lehet, hogy a magyar lakosság 39% körüli arányt ér el. Szatmárnémeti kiemelten fontos az RMDSZ számára is, ezt bizonyítja az is, hogy a szövetség itt indította a kampányát.  Kereskényi Gábor az RMDSZ polgármesterjelöltjeként pályázza meg a tisztséget, amelyet ezelőtt négy évvel az USL felhajtóereje miatt Dorel Coica nyert el Ilyés Gyula volt polgármester ellenében. Kereskényit a Szatmárnémetiben tapasztalható jelenlegi hangulatról és programjáról kérdeztük. 

Visszaszerezheti az RMDSZ a várost?

Azt gondolom, hogy igen, a város visszaszerezhető. Elsősorban azért visszaszerezhető, mert az elmúlt négy éves periódusban a jelenlegi városvezetés regnálása egy totális csőd, egy totális káosz, a szociológiai felméréseink is azt mutatják, hogy a szatmárnémetiek egy olyan várost szeretnének, ahol a rend az úr, ahol nem félti senki gyermekei testi épségét, vagy családja anyagi biztonságát. Ezért szálltam harcba, és ezért hiszem azt, hogy sikerülni fog, és hogyha mindannyian hiszünk a sikerben, akkor elérhetjük ezt a célt.

Jók a visszajelzések, elmondható az, hogy Szatmárnémetiben egy váltó hangulat van, és ez nemcsak a magyarok körében érhető tetten. Nagy öröm számunkra, hogy a német barátainkkal, a Német Demokrata Fórummal sikerült összehozni egy együttműködési megállapodást, de az aláírásgyűjtésnél szerzett tapasztalatok alapján megállapítható, hogy több jó szándékú román ember is támogatja a csapatunkat és bízik a változásban.

Milyen célkitűzésekre épül a kampánya?

Több lábon áll a kampány, elsősorban azt tartjuk fontosnak, hogy rávilágítsunk a jelenlegi városvezetésben tapasztalható hiányosságokra, hibákra. De ez mind nem elég, természetesen meg kell mutatnunk, hogy mi hogyan csinálnánk, mit csinálnánk jobban, és ezért bemutatjuk a választóknak azt a kilenc fejezetből álló választási programunkat, amit több tucat rétegtalálkozó nyomán szerkesztettünk meg. Gyakorlatilag az értelmiségiektől kezdve az első alkalommal választó fiatalokig számos olyan társadalmi csoporttal beszélgettünk, és kértük a véleményüket a választási programunk összeállításához, akik szintén Szatmárnémetiben képzelik el a jelenjüket, a jövőjüket, itt szeretnének élni, dolgozni, gyermekeket nevelni, itt szeretnék magukat otthon érezni.

Kérem, mondjon néhány konkrétumot arról, hogy mit tartalmaz a választási programja.

Szatmárnémeti Szamos-parti város, így a program egyik legfontosabb pillére a Zöld Szatmár, amiben azt vázoltuk fel, hogy miként lehet a Szamosban, illetve a folyó partjában rejlő lehetőségeket kiaknázni. Szintén ehhez a fejezethez tartozik egy sárerdei szabadidős övezet kialakítása a város északi részén. A Zöld Szatmár fejezetbe tartozik a bicikliút-hálózat és a zöldövezetek bővítése is. Egy másik nagyon fontos programpontunk a belváros teljes rehabilitálása, hiszen megállapítható az, hogy Szatmárnémeti belvárosa, a régi központ egy identitásmeghatározó elem minden szatmári polgárnak, nemzetiségtől függetlenül. Ezért rendezni szeretnénk a Pannónia szálló sorsát, a tűzoltótorony környékét, és ebből a központból, régi városrészből egy olyan turisztikai vonzerővel rendelkező teret szeretnénk kialakítani, amely visszaadná a város polgári arculatát.

Egy másik fontos pont a közbiztonság, rengeteg probléma van ebben a tekintetben Szatmárnémetiben, ezért természetesen egy nagy feladatunk a közbiztonsággal való foglalkozás. Ezt a programpontunkat a hivatalban levő rendvédelmi szervek vezetőivel alakítottuk ki. Ami még ennél is fontosabb, a Szatmár hazavár program, mert akkor lehet jövője városunknak, ha fiataljaink nem elvándorolnak, hanem hazajönnek. Ezért lakásprogrammal szeretnénk őket támogatni, és vonzó, jól fizetett munkahelyek teremtésével, ami hozzájárulna ahhoz, hogy a szatmárnémeti fiatalok ne elvándoroljanak, hanem ebben a polgári városban találjanak maguknak és családjuknak jövőt.

Az új Szamos-híd építése már régóta téma a városban. A programja tartalmaz a nagyszabású infrastrukturális beruházásokra vonatkozó elképzeléseket?

Természetesen, de semmiképpen nem abban a stílusban, amelyben a jelenlegi polgármester ezeket ígérgette. Hiszen talán sehol sem volt annyi minden ígérve, mint Szatmárnémetiben, hogy aztán kiderüljön, üres szavak csupán az arra vonatkozó ígéretek, hogy lesz harmadik, negyedik híd, kerülőút. Mi nem szeretnénk azt mondani, hogy holnapután elkezdődik a terelőút megépítése, viszont tudatában vagyunk annak, hogy ezek a nagy beruházások, igenis, életbevágóan fontosak Szatmárnémeti számára. Meg fogjuk keresni és meg fogjuk találni azokat az EU-s finanszírozási lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik ezeknek a nagy beruházásoknak a végrehajtását.

Ugyanebbe a kategóriába tartozik a sportcsarnok építése. Szatmárnémeti azon kevés megyeszékhelyek közé tartozik – kettő ilyen van Romániában – amelyben nincs egy megfelelő multifunkciós sportcsarnok. Ez viszont egy olyan beruházás, amit a város akár saját költségvetéséből is meg tud valósítani. Tehát az elkövetkező négy évben az új sportcsarnok építése, illetve a már meglevő sportbázisok felújítása lesz az egyik prioritásunk.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.