Kiss József

Folytatnunk kell a munkát Tatrangban

2012.05.24. | Brassó , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Három kérdés Kiss József RMDSZ-es polgármesterjelölthöz. Tatrang polgármestere nem szívesen beszél megvalósításairól, mert azt vallja: a község lakosai amúgy is tudják, látják mi minden történt az elmúlt években Háromfaluban. Rövid számvetésre kértük fel az alábbi beszélgetésben az újabb mandátumért induló RMDSZ-es településvezetőt.  

Mi minden változott a községben, Háromfaluban nyolc év alatt, amióta ön a polgármester?
 

Az ellenfeleim szerint semmi. Való igaz, hogy én soha nem magyaráztam senkinek, hogy ez vagy az változott. Aki akarja, úgyis látja. Nemrég az ellenjelöltem mondta azt, hogy semmi nem történt Tatrangban. Szerintem egy választási versenyben nem azt kell tenni, hogy az ember besepri a szőnyeg alá azt, amit mások megvalósítottak, hanem komoly projektekkel kell előállni és elmondani, hogy mivel tud az illető többet tenni, mint az, amit mi tettünk eddig. Ráadásul ezzel egy egész csapat munkáját vonja kétségbe, mert Tatrangban nemcsak az RMDSZ-es polgármester, hanem az RMDSZ-es tanácsosok és az országos RMDSZ is dolgozott ezekért az eredményekért. Tatrangban a polgármesteri hivatalnak ma nem lenne új épületbe, ha az RMDSZ nem lett volna kormányon, mert onnan kaptuk a pénzt, amellyel megvásároltuk a helyiséget: a 2004-2008-as mandátum alatt 10 milliárd lejt kaptunk erre a Regionális Fejlesztési Minisztériumtól, amelyet akkor Borbély László miniszter vezetett. Ezért sem lehet azt mondani, hogy Tatrangban nem történt semmi, ahogy azt sem, például, hogy az erdőket kiirtották. A mi községünknek van a legszebb csemetekertje egész Romániában, csodájára járnak máshonnan is. Tehát az állításnak éppen az ellenkezője igaz: nem kiirtottuk, hanem megnöveltük az erdőalapot. Az elmúlt években 100 hektáron folyt az erdősítés és egy újabb 100 hektárra vonatkozó projektet is jóváhagyott a Környezetvédelmi Alap. Nem beszélve arról, hogy Tatrangban olyan védelmet sikerült biztosítanunk, hogy már nem tudják lopni a fát az erdőről, a fakitermelés pedig csak a törvény előírta módon történik. Fontosnak tartom azt is, hogy a község erdőtulajdonát vissza tudtuk szerezni és gyarapítani is tudtuk az elmúlt nyolc évben. Mert ezt az örökséget, amelyet mindenki az elődeitől kapott, hátra tudja hagyni az utódoknak. Azért az erődért, amelyet mi ma kitermelünk, száz éve valaki megdolgozott. Ezért ha tíz hektárt kivágunk, akkor húszat kell beerdősítsünk azért, hogy az utódainknak is maradjon. Ez Tatrangban így működik.
 

A megye több településen egyelőre még csak beszélgetés szintjén léteznek roma-projektek. Háromfaluban már gyakorlatba is ültettek egyet. Miben áll konkrétan ez a projekt?
 

A roma-kérdés általában elég kényes és nehezen kezelhető, európai segítség nélkül egyenesen megoldhatatlan. De ameddig Európa is közbelép, és nemcsak a diszkriminációról beszél, hanem tényleg tesz is valamit, addig helyi szinten a nevelés és a munkahelyteremtés terén kell lépéseket tenni. Nálunk most éppen egy bölcsödét hoztunk létre, az óvodában pedig beindítottuk az Ovidiu Rom Egyesület programját, amelynek keretében a 3-5 éves gyermekek, akiket oda járatnak a szülők, kapnak ruházatot a polgármesteri hivataltól, havonta egy 50 lejes utalványt.  Ha összeszámoljuk, havonta 150 millió lej értékű támogatást kap a helyi romaközösség az ilyen projektek révén. Ezek apró lépések, amelyekkel próbáljuk előremozdítani ezt az ügyet. Tatrangban és Zajzonban a roma gyerekek oktatása érdekében iskolát hoztunk létre. Sportolási lehetőséget is biztosítunk nekik, járnak focizni. A tanárok is mondják, hogy azoknak a gyermekeknek már tisztább az öltözete az iskolában is. Ilyen változások pedig csak akkor történnek, ha melléjük állunk, ha segítünk rajtuk, mert ezeket a problémákat mindenképp nekünk kell megoldanunk. Tatrangban 1100 romagyermek van és összesen 300 magyar és román gyermek – ez sokat elmond a romaprojektek szükségességéről. Ha ezeket a gyermekeket taníttatjuk és segítünk nekik a beilleszkedésben, akkor ők már másképp fognak gondolkodni, mint a szüleik, a bűnözést is vissza tudjuk szorítani, a népszaporulatot is tudjuk mérsékelni.
 

Melyek a tervei a következő időszakra?
 

Jelenleg a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése zajlik a községben, amelyre a Környezetvédelmi Alapnál pályáztunk és meg is kaptuk a támogatást. Ezt szeretnénk befejezni, ami 2-3 éves munkát jelent a község teljes területén. De vannak ennél nagyobb projektjeink is: gondolok itt a 20 millió euró összegű Transilvania Motorland nevű projektre, vagy a 150 millió euró értékű, a hulladék energetikai újrahasznosítására vonatkozó projektünkre. Terveink vannak tehát Tatrangban. Az, hogy eddig is eredményesen dolgoztunk, annak köszönhető, hogy RMDSZ-es többségünk volt a helyi tanácsban és jól együttműködtünk a többi párttal is.
 

Választási kampányban sok minden elhangzik, vádaskodás és hamis dolgok is, de a választások után együtt kell működni, asztalhoz kell ülni és folytatni kell a munkát ott, ahol abbahagytuk.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.