A gyermeknek jó, ha van testvére

2016.05.05. | család
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A gyermeknek jó, ha van testvére

Hankó Gabriella és férje, Hankó Szilamér, pürkereci evangélikus lelkész négy gyerek boldog szülei. Úgy vallják, érdemes lemondani bizonyos dolgokról több gyerekért, több szeretetért. A nagycsaládban felnövő gyerek pedig tudja, hogy mindig számíthat testvéreire.

Tudatosan vállaltak több gyereket?

Férjemmel 2000-ben ismerkedtünk meg, öt évvel később házasodtunk össze, az egyetem befejezése után. Én örökké csodálattal néztem a nagycsaládokat és mindig is határozottan kiálltam amellett, hogy legalább három gyereket szeretnék, kis korkülönbséggel. Eszter, a nagy lányunk 2008-ban, Zsombor 2010-ben született, majd 2012-ben az ikrek jöttek a világra. Ők meglepetésként érkeztek, de nagyon vártuk és örültünk nekik, továbbra is nyitottak vagyunk az újabb gyerek fogadására.

Hogyan néz ki egy négygyerekes anyuka hétköznapja?

A reggelek és a délutánok különösen hangosak, a kis korkülönbség miatt a gyerekek sokat veszekednek, de jól esik tapasztalni, hogy amikor idegen helyen vagyunk, akkor vigyáznak, figyelnek egymásra. A másik mindennapos fejtörést a házimunka jelenti, amivel úgy érzem, soha nem érem utol magam. A legnehezebb feladat mégis a családi utazások menedzselése, mivel hatan vagyunk, az autónk pedig ötszemélyes.

Melyek azok a támogatási formák, amelyekkel a nagycsaládosok életét könnyíteni lehetne?

Természetesen az anyagi támogatással sokat lehet segíteni, viszont igazán az emberi segítségre van szükség. Sokszor jó lenne valaki, aki segít a házimunkában, elviszi a gyerekeket óvodába, bevásárol. Továbbá el tudok képzelni nagycsaládos összejöveteleket, rendezvényeket, ahol találkozhatnánk és megbeszélhetnénk a felmerülő közös problémákat.

A környezete hogyan viszonyul a nagycsaládhoz?

A környezetünk jól fogadta a gyerekeket, jó érezni, hogy mindenki tisztelettel néz ránk. Gyakran mondogatják: „le a kalappal előttetek”. Ezeknek az embereknek mindig azt mondom, nem minket kell dicsérni, hanem egyszerűen több gyereket kell vállalni.

Ön hogyan buzdítaná a fiatalokat, az erdélyi magyar családokat, hogy több gyermeket vállaljanak?

Én személy szerint azt vallom, hogy a gyermeknek jó, ha van testvére, tudja, hogy számíthat valakire, nem csak most, hanem a későbbiekben is. Másrészt, hamarabb megtanulják az önállóságot, valamint a felelősségtudatuk is hamarabb kialakul. Ugyanakkor felelősségünk is van a nemzet iránt, szükség van az utánpótlásra. Gyakran hallom, hogy azért nem vállalnak több gyereket a családok, mert sokba kerül a felnevelésük. Ez a legrosszabb hozzáállás. Meg kell tanulni valamiről lemondani. És igenis van, amiről érdemes lemondani azért, hogy több gyerekünk legyen, ők pótolják mindazt, amit feladtunk értük. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.